Vad är alternativet till elchocker, ECT behandling?


En människovärdig, kärleksfull och medmänsklig vård.


Fotograf Dan Rutström

Förord

Allting börjar med en dröm – detta är en av mina.

Stort tack till alla som har hört av sig och modigt berättat om sina eller anhörigas skador från ECT. Många tack även till alla som har stöttat och uppmuntrat mig i arbetet att sprida sanningen om elchocksbehandlingarna.

Jag har med egna ögonen sett personer bli fördärvade av elchocker – det är inget jag varken kan eller vill glömma.

Mitt engagemang mot elchocksbehandlingarna väcktes abrupt på 80-talet. Då insåg jag till min fasa att elchocker användes fortfarande. Jag, med många andra, trodde att elchockerna var förpassade till historieböckerna tillsammans med bl.a. insulinchocker, lobotomi och tvångssteriliseringar.

När jag senare fick reda på att s.k. ECT eller elbehandling – bedrägligare namn för elchocker – användes mer än någonsin och att psykiatrin kallade det en ”mirakelmetod”, var måttet rågat. Sanningen om elchocker, ECT måste komma ut!

Hundratals personer och deras anhöriga har hört av sig till mig och berättat om sina skador från elchocker, ECT. Det kommer jag aldrig att glömma. Det är deras talan jag för.

Peter Larsson, Ämnesredaktör Newsvoice, medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset. Mångfaldigt publicerad ang ECT-behandlingar i t.ex: Newsvoice, Aftonbladet, Expressen, Göteborgsposten, Nyheter24, 2000-Talets Vetenskap, www.elchocker.se och Tidskrift för Homeopati. En av admins för grupper, som förespråkar alternativa icke-psykiatriska behandlingar, på Facebook med över 15 000 medlemmar.

Läs mer om mig här. l Vittnesmål, media och fakta mot ECT l Protestlistan mot elchocker l Bakgrunden till mitt engagemang mot elchocker, ECT.


Dr. Hyla Cass: First Do No Harm – Green Mental Health

Cirka 400 år f. Kr. formades den hippokratiska eden* som varje läkare fram till nutid har fått svära.

En av delarna lyder: ”Efter förmåga och omdöme skall jag följa den behandling jag anser gagnerikast för mina patienter och det som kan skada eller irritera dem skall jag undvika.”

Läs mer – Den Hippokratiska Eden

Vem kommer INTE att förstå dessa tankegångar?

De som har gett tusentals elchocker till t.ex barn, gravida, äldre och under tvång kommer aldrig att erkänna att de har gjort något fel. Inte ens om patienten på britsen dör framför deras ögon.

Hur skulle de kunna erkänna att de har medvetet brutit mot den mest grundläggande läkarkodex som finns? ”First, do no harm” – för det första, skada inte.

I deras ögon är alla skador från ECT egentligen ett bevis på patientens mentala störningar. Detta gör patienten fullständigt rättslös – ingen lyssnar på en som är mentalt störd – och få orkar därför rapportera sina elchockskador.

När man ger en elchocksbehandling så skadar man patienten. Av denna chock och hjärnskada kan patienten tillfälligt uppleva en eufori och glömma sina problem. Det är känt inom neurologin bland patienter som fått en hjärnskada. Psykiatrikerna tror dock att denna ”eufori” innebär att de är ”botade”. Tvärtom de är nu hjärnskadade!

Elchocken som drabbar hjärnan och tankeverksamheten är stark nog att orsaka kramper och frakturer, om inte patienten får bettskena, muskelavslappnande medel och sövs ner med narkos. Det är alltså en kraftig elchock som drabbar personens känsliga hjärna och tankeverksamhet.

Detta är inte en medmänsklig vård.

Det är ett stort bedrägeri av psykiatrin.

Psykiatrin kommer att försvara sin maktposition med alla krafter. De vet att när korthuset börjar rasa kan det gå snabbt.

Ingen politiker kommer att bevilja miljarder för ECT när sanningen har kommit ut.

Vittnesmål, media och fakta mot ECT

Människor som lever i psykiatrins värld

De människor som är helt inne i psykiatrins värld av 374 diagnoser på olika ”mentala störningar”, elchocker och olika psykofarmaka kommer heller inte att kunna förstå dessa tankegångar.

För dem väntar ofta ett livslångt beroende av psykiatrin, som inte vill att de skall bli friska.

Se mer här angående olika psykiatriska diagnoser

Tilltro till auktoriteten

Det finns människor som har en total tilltro till auktoriteten med de vita rockarna, den långa utbildningen och de många svåra orden.

De har naturligtvis väldigt svårt att tänka sig att dessa psykläkare kan ha fel.

Bedrägeriet kring ECT är stort. Genom olika PR-trick har man sålt in elchocksbehandlingen som ”en elektrisk stimuleringsterapi”. Genom olika åtgärder försöker man att ge en bild av en ofarlig behandling: namnbyten, falsk information, snygga lokaler, att söva ner patienten och ge muskelavslappnande för att undvika kramper och frakturer etc. Det hela ser på ytan bättre ut än i filmen ”Gökboet”.

Psykiatrin har haft fel förut med sina behandlingar – t.ex isbad, snurrstolar, insulinchock, lobotomi, tvångssterilisering.

Se mer här angående psykiatrins historia.

Marknadsföring av 374 olika ”mentala störningar”

Enligt psykiatrin så finns det numera 374 olika ”mentala störningar” som människor är drabbade av.

Dessa har röstats fram av APA (American Psychiatric Association), publicerats i Diagnostic and Statistical Manual – DSM och spridits över hela världen som något vetenskapligt.

För var och en av dessa ”mentala störningar” finns det psykofarmaka från läkemedelsindustrin.

Dessa 374 olika diagnoser – som blir fler och fler hela tiden – är utformade så att de passar in på alla människor på jorden. Vi är alltså alla ”mentalt störda” enligt psykiatrin och behöver psykofarmaka.

Psykiatrin och läkemedelsindustrin omsätter gigantiska summor på detta bedrägeri.

De är inte intresserade av några alternativ. Faktum är att de motarbetar sina kritiker hårt.

Psykiatrin och läkemedelsindustrin ser inte en levande människa framför sig.

De ser en ”mental störning” och en potentiellt livslång kund.

Se mer här:
Psykiatrin vill stämpla oss alla som mentalt störda
Psykiatri – Dödens Industri
Mördande Vinst
Marknadsföring av Vansinne
Dödlig Utgång
Diagnostic and Statistical Manual – DSM

Vem är artikeln skriven till?

Vi lämnar nu den psykiatriska världen.

Denna artikel är skriven till dem som kan tänka sig en medmänskligare vård utan fixering på 374 olika diagnoser på ”mentala störningar”, elchocksbehandlingar och mängder av olika psykofarmaka i olika doseringar.

En icke-psykiatrisk vård i händerna på dem som verkligen vill hjälpa andra människor.

Artikeln och skriven till dem som tycker att människor med problem är värda ett bättre öde.

Till de som delar min dröm om en människovärdigare, medmänskligare och kärleksfullare vård. En vård med patientens väl i centrum.

Vad kan du göra för att må bättre?

Om man lämnar den psykiatriska världen – diagnoser, 374 olika diagnoser på ”mentala störningar”, elchocker och psykofarmaka så finns det förbluffande mycket man kan göra själv för att må bättre.

Varken psykiatrin eller läkemedelsindustrin vill att du skall titta åt något annat håll. De vill nämligen inte förlora en ofta livslång kund.

Många människor, som varit stämplade med ”mentala störningar”, har hanterat dessa med mycket enkla, förnuftiga och naturliga medel. Till psykiatrins och läkemedelsindustrins stora besvikelse.

Se denna artikel: Hur man kan må bättre.

Ordinär kroppslig läkarundersökning

Som en första åtgärd rekommenderas en fullständig kroppslig läkarundersökning med uppföljning och behandling.

Enligt vetenskapliga undersökningar har många deprimerade personer smärta (ibland är den förträngd) och rent kroppsliga problem.

Läkaren bör vara inriktad på kroppsliga problem och inte fixerad vid diagnoser eller psykofarmaka. Byt läkare vid problem.

Se denna artikel: Hur man kan må bättre.Min vision – en människovärdig vård

Nedan har jag beskrivit min dröm om en medmänsklig, människovärdig och kärleksfull vård. Den är icke-psykiatrisk men all kroppslig medicinsk expertis finns naturligtvis till hands. Jag tror att ingen – oavsett sitt mentala tillstånd – blir långsiktigt och i grunden bättre av att få en stämpel som ”mentalt störd”, elchocker eller psykofarmaka. Denna vård kommer dessutom att bli billigare än den befintliga.

Vårdcentret ligger oerhört vackert vid sjön

Vårdcentret – en stor gård med tillhörande stugby – ligger långt ute i naturen omgiven av massor med skog, frisk luft och lugn och ro. Här kan man gå miltals och bara lyssna på naturen!

Närmaste samhälle finns faktiskt en bra bit härifrån. Men sällan vill någon lämna den väldoftande skogen och åka dit.

En bastu ligger nere vid den lilla sjön, där det finns gott om fisk. Välskötta träbåtar ligger angjorda vid den långa bryggan.

Röken stiger sakta rakt upp från bastun, minsann är det inte herrarnas tur ikväll. Hoppas bara de kan undvika de värsta myggbetten när de doppar sig.

En bit längre in i skogen, bredvid jakttornet, rinner en forsande bäck.

Det vimlar av fåglar och djur runt centret och i skogen. Verkligen bra att det hålls kurser om djur och natur regelbundet så att man kan lära sig mer om dem!

Det är verkligen inte så dumt att vakna till fågelkvitter!

Lugn och ro

Lugn och ro råder i och kring vårdcentret.

Det är ett välkommet miljöombyte och långt borta är all hets och jäkt.

En stressfri omgivning där var och en kan utvecklas och växa i sin egen takt.

Brinner för att hjälpa andra

Föreståndaren är en riktig eldsjäl som brinner för att hjälpa andra människor. Han kan verkligen engagera och motivera sin personal.

De som arbetar här har visat sällsynta bevis på medmänsklighet, empati och förståelse för människors olika problem. De ser och lyssnar på de som bor där och gör allt de kan för att hjälpa dem.

Naturligtvis finns även läkare och sjuksköterskor på plats.

Det finns alltid någon som lyssnar

Behovet att kommunicera är oerhört stort på vårdcentret.

Gästerna har hela tiden möjlighet att prata med den hjälpsamma personalen som vill verkligen lyssna på dem.

De får råd och hjälp att hantera sina olika problem och deras självförtroende stärks i dessa samtal.

Alla blir sedda och respekterade

Alla som bor på vårdcentret blir sedda och respekterade.

De blir behandlade som människor med fulla mänskliga rättigheter.

Näringsrika måltider

Alla som bor på vårdcentret får regelbundna näringsrika måltider för att må bra. De flesta äter som hästar efter all frisk luft och aktiviteter.

Extra tillskott av vitaminer, protein och mineraler tillhandahålls också av vårdcentrets dietist.

Maten på bordet är ofta fångad eller jagad av gästerna själva, vilket ger den en extra krydda.

Stupar i säng på kvällen

Eftersom dagarna är välfyllda av utåtriktat arbete, aktiviteter och kurser stupar de flesta i säng på kvällen och sover sedan som stockar.

Annars finns det alltid någon att prata med och möjligheten att gå en lång avslappnande runda i skogen.

Underbart att känna sig behövd

Det är naturligtvis väldigt viktigt för ens välmående att känna sig behövd och nyttig.

Alla ingår i en gemenskap på vårdcentret och får gradvis arbete och uppgifter som skall skötas. Alla känner att de verkligen behövs.

Det är mycket som skall tas om hand på en gård. Alla djur skall skötas, ved skall huggas, mat lagas till alla flera gånger om dagen och de många stugorna städas och underhållas.

För att inte tala om på vintern när snö i stora drivor skall röjas. Då kommer snöslungan och snöskotrarna väl till pass.

Varenda man behövs och hjälper till – det finns inte mycket tid att fundera eller drälla runt. Det känns bra för dem som bor här – de känner sig verkligen behövda, vilket är alldeles sant. Det går åt en del folk för att handla, städa, tvätta, diska, fiska, jaga, sköta alla djuren, hantera posten, hugga ved, sköta stugorna och ägorna – och alla hjälper till!

Aldrig har dessa hus, stugor, marker och skogsområde varit så välskötta!

Det gör att också gränserna suddas ut mellan de som arbetar här och gästerna. Stället kan inte fungera om inte alla ställer upp och hjälper till.

Inkomster till verksamheten

Glädjande nog så fungerar ekonomin riktigt bra på vårdcentret.

Det börjar komma in ansenliga summor pengar från bär- och svampplockningen. Detta tillsammans med all marknadsförsäljning av stickat, sytt och hemvävt gör att ekonomin ser riktigt bra ut.

Uppvärmningskostnaderna är ringa med tanke på all ved som finns i närheten och mycket mat kommer från fiske, jakt och de djur som finns på gården.

Verksamheten drivs naturligtvis utan vinstintresse och allt överskott kommer gästerna till godo. Ny skidutrustning för alla är redan beställd till nästa vinter.

Fullt med aktiviteter

Fritiden är lika välfylld den med musik, lekar, dans, teater och uppträdanden.

Snart är det dags för generalrepetition för teatergruppen. Det känns lite nervöst för dem!

De får en meningsfull, stimulerande och glädjefull fritid med musik, lekar, dans och andra stimulerande övningar.

Gästerna får gå olika kurser för att lära sig olika färdigheter inom språk, hantverk och olika färdigheter i hushållet.

De har även möjlighet att stärka sig själv genom olika sporter, gymnastik, yoga eller andra lämpliga övningar.

Mycket utåtriktad verksamhet

I verksamheten ingår långa dagliga promenader i skog och natur med utåtriktade övningar i friska luften.

Här finns möjlighet att leva ut alla sina känslor utan att någon blir störd.

Fullständig ordinär läkarundersökning med uppföljning

Enligt vetenskapliga undersökningar har många deprimerade personer smärta (ibland är den förträngd) och rent kroppsliga problem.

Därför får alla gäster en fullständig kroppslig läkarundersökning med efterföljande uppföljning och behandling.

All psykofarmaka trappas ner i samråd med läkaren.

Alternativa behandlingsmetoder

Olika terapier och alternativa metoder används för att stärka gästernas självförtroende, kommunikation och självkänsla.

Utbildning

Planer finns för att bygga ut verksamheten och även driva en yrkesskola på vårdcentret.

Detta är ett viktigt steg för att förbereda gästerna för ett framtida liv i samhället. En utbildning kan verkligen göra under för en person!

En länga håller på att renoveras för detta och en rektor är redan knuten till projektet.

Att återvända till livet

Beroende på situationen så får en del gäster så småningom råd och hjälp så att de kan återvända till samhället.

Utslussningen till samhället sker gradvis med stöd och hjälp längs vägen.

En del börjar arbetar på vårdcentret – eller på något annat liknande vårdcenter – för att hjälpa andra som har varit i samma situation som de själva.

En viktig pusselbit för att kunna återvända till livet är en bra yrkesutbildning med åtföljande praktik.

Slutord

För samma pengar om inte billigare kan vi erbjuda problemfyllda människor en människovärdig och medmänsklig vård.

Naturligtvis behöver det finnas olika vårdcenter för människor med olika sorters problem.

Klara regler och förordningar krävs för hur allt skall skötas – allt i en positiv anda!

Problemfritt? Naturligtvis inte. Men detta skulle vara grunden för en bra människovärdig vård.

Oavsett vilket dåligt tillstånd en människa befinner sig i, så kommer hon att må mycket bättre på ett sådant vårdcenter.

Finns det någon politiker, läkare eller auktoritet som vågar skilja sig från mängden och satsa på en sådan vård?

Peter U Larsson, medlem i KMR


Alternativ till psykiatrin

Se nedanstående filmer och länkar för mer information kring alternativen till psykiatrin.

Det finns alternativa behandlingar men de måste naturligtvis lyftas fram och satsas på. Det är inget som psykiatrin eller läkemedelsindustrin kommer att göra.

Green Mental Health: An Alternative to Toxic Psychiatric Drugs

Alternativ till psykiatrin


Beställ filmen här.

Alternativ till psykiatrin


Se filmer om psykiatrins metoder här.

Länkar

Alternatives – the right to be informed

Alternativen – rättigheten att bli informerad

Böcker om psykiatrin

Visioner för mentalvården

Psykiatrin gör oss galnare, menar Pulitzer-nominerad journalist på besök i Sverige

Vi måste se över tillsatserna i maten innan vi ger mediciner

Tidningsartiklar

Psykiatrin – med oss eller mot oss?

SDS: Ny bok ger alternativ till psykiatrin

SVD: Psykisk sjukdom – en myt

SVD: Bo på anrikt hotell – en väg till återhämtning

Se dessa DVD-filmer:

Psykiatri – Dödens Industri

Diagnostic and Statistical Manual – DSM

Dödlig Utgång

Marknadsföring av Vansinne

Mördande Vinst

Förklaringar

Hippokrates ed eller läkareden är en ed som traditionellt avläggs av läkare. Eden tros vara författad av Hippokrates, eller av en av hans studenter. (Wikipedia)

Hippokrates, cirka 460 f.Kr.-370 f.Kr., föddes på Kos och är en av de mest framträdande personerna i medicinens historia. Han kallas ”läkekonstens fader” för sina bestående bidrag som grundare av den hippokratiska medicinska skolan som revolutionerade läkekonsten i Antikens Grekland. (Wikipedia)

”Efter förmåga och omdöme skall jag följa den behandling jag anser gagnerikast för mina patienter och det som kan skada eller irritera dem skall jag undvika.”

Läs mer – Den Hippokratiska Eden