Steinar (53) och 63 andra har nekats ersättning efter elchocksskador. Har förlorat allt minne. Nu kämpar han mot staten i rätten.


http://www.dagbladet.no/2015/05/28/nyheter/innenriks/pasientskadeerstatning/pasientskadenemnda/rettssak/39392582/

Asle Hansen ash@dagbladet.no
Fredag 29 maj 2015, kl 10:00.

(Dagbladet): – Han har förlorat minnet för 20-25 år tillbaka i tiden efter behandling med elchocker (ECT), uttalade Steinar Hestads advokat Hans Kristian Sandgrind i sitt inledningsanförande i Oslo tingsrätt på onsdagen i denna vecka.
53-åringen kan inte komma ihåg att han gifte sig med hustrun Monica Ørbakk Hestad (40). Barnens uppväxt är också borta ut minnet, skrev Dagbladet 4 maj.

Siffror från Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) visar att Hestad är en av 64 personer som har fått avslag av NPE för krav på ersättning efter elchocksbehandling (ECT) inom psykiatrisk vård under perioden 2005-2014.
Av 72 elchockspatienter som har ansökt om ersättning under perioden är det bara åtta som har fått ja.
Totalt har NPE betalt 2,8 miljoner kronor i ersättning efter elchocksbehandling (ECT).

MINNESFÖRLUST

I avslagsärendena har NPE funnit att det inte finns orsakssamband mellan besvären och behandlingen och att kortvarig minnesförlust är en känd komplikation, som patienten måste acceptera. Vidare menar NPE att det i avslagsärendena har funnits god grund för behandlingen och att genomförandet av behandlingen har följt medicinsk praxis.

I åtta av fallen har patienterna fått medhåll när det gäller att de har fått bestående och omfattande minnesförlust. Någon har fått tandskador och en har fått blodpropp och skulle inte ha fått behandlingen på grund av för högt blodtryck, upplyser NPE.

Steinar Hestad hoppas att rätten kommer fram till att han skall få ersättning för skadorna som han menar att elchocksbehandlingen (ECT) i sjukvården har gett honom.

KONSTANT HUVUDVÄRK

I sin förklaring i tingsrätten på onsdagen berättade Hestad om den konstanta huvudvärken, som gör att han inte har speciellt mycket krafter kvar efter arbetets slut.
-Jag kan inte använda tiden, säger 53-åringen.
Han berättade om minnet som har svikit honom. Han minns ingenting från behandlingen och tiden på sjukhus. Och vad värre är: han minns inte viktiga händelser i familjelivet såsom bröllop och konfirmation.
– Det är ledsamt. Minnet är faktiskt du själv. Den du är och den du var. Livet består av minnen, säger Hestad.

1987

53-åringen berättar att han är far till fyra. Hans äldsta föddes år 1984. Hestad säger att han bara minns de två-tre första åren av sonens liv. De andra barnens uppväxt är helt borta från minnet.

Yrkeschauffören minns bra att han fick en splitter ny lastbil att köra år 1984. Han vet att han även fick en ny lastbil år 1987, men minns ingenting av det.
-Jag minns inget efter 1987. Det är helt tomt. Jag kan inte få tag i det, säger Hestad.

AVVISAR SAMBAND

Advokat Håvard Solberg är juridiskt ombud för Pasientskadenemnda i tingsrätten. I sitt inledningsanförande på onsdagen avvisade han att det finns ett orsakssamband mellan ECT-behandlingen och Steinar Hestads besvär. Han hänvisade till flera sakkunniga som stödjer statens syn.

Solberg gjorde även klart att det kommer att vara huvudvärken och inte minnesförlusten som eventuellt skulle kunna ge Hestad ersättning, i det fall att rätten kommer fram till att det finns orsakssamband.

Översättning i juni 2015 av Lars Andersson
Korrigering och språkvård Inga Larsson