Sanningen angående ECT-behandlingarna


Användningen av elchocker har eskalerat i Sverige upp till 60 000 något år enligt KMR. Det innebär att Sverige förmodligen var värst i världen per capita. Efter varningar från KMR och uppmärksamhet i media har antalet minskat med ca 30% den senaste tiden. Fortfarande alldeles för mycket!

Många människor rapporterar om skador från ECT. Flera fall har tagits upp i media med Uppdrag Granskning och Debatt i spetsen.

Det finns ingen långsiktigt uppföljning av verkningarna från elchocksbehandlingarna. Socialstyrelsen vet inte ens hur många ECT behandlingar som ges varje år.

”Behandlingen” heter annorlunda och ser bättre ut än i skräckscenerna från filmen ”Gökboet”. Men det är samma eller starkare elchock än förut som drabbar hjärnan och den känsliga tankeverksamheten.

Det är alltså samma eller starkare elchock som används för att framkalla ett epileptiskt anfall.

Ursprunget till ECT kommer från observationer av en psykiatriker att elchocker gjorde grisar lugna innan slakt.

Den eufuri som kommer efter en hjärnskada – vilket ECT ger – plus det faktum att en del patienter glömmer sina problem av elchocken och får sin tankeverksamhet i ordning – kan ge ett bedrägligt sken av ”resultat”. Vilket psykiatrin naturligtvis utnyttjar i sin marknadsföring. En neurolog känner väl till detta fenomen och förstår att patienten är hjärnskadad.

Det finns ett flertal vetenskapliga arbeten som klart och tydligt talar emot elchocksbehandlingen.

Patienterna och deras anhöriga har inte blivit korrekt informerade innan ECT. Uppdrag Granskning ställde Socialstyrelsen mot väggen och fick dem att erkänna att alla måste informeras att de riskerar bestående minnesskador innan ECT. Denna information hade läkarna men den lämnades ej ut till patienterna eller deras anhöriga.

Det hemska är att patienterna saknar alla rättigheter. Alla problem från ECT-behandlingen skylls ofta på patienten och dennes påstådda depression eller mentala störning.

Sanningen om elchocksbehandlingarna (ECT) måste komma ut!

peterularsson

Peter U Larsson,
Medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset