Varför fortsätter psykiatrin att ge sk ECT-behandlingar?


Vem skulle kunna tro att psykiatrin nuförtiden elchockar fler personer än någonsin?

Hur har vi lyckats bli så bedragna? Vi är ändå ett modernt samhälle som värnar om mänskliga rättigheter över hela världen. Det är hög tid att även fokusera på de mänskliga rättigheterna inom psykiatrin!

Sverige är idag är bland de värsta länderna i världen per capita med att ge elchocker till barn, gravida, äldre och under tvång. Ca 50 – 60 000 st per år (2009). I andra länder används ECT lite eller är t.ex förbjudet till barn eller under tvång.

Elchocksbehandling eller ECT-behandling är en psykiatrisk behandlingsmetod för att med hjälp av upprepade elchocker skapa epileptiska anfall hos patienten.

Många har kallat det en bedräglig psykiatrisk quick-fix.

Peter Breggin, känd amerikansk läkare:
”Elchocksbehandling är helt enkelt skallskada orsakad av överväldigande elektrisk ström, tillräcklig för att orsaka ett epileptiskt grand mal anfall.”

Docent i neurologi Dr Robert Grimm:
”En del av medicinen, neurologin, strävar efter att förhindra epileptiska grand mal konvulsioner medan en annan del, psykiatrin, använder epileptiska grand mal konvulsioner som ’behandling’. Är inte detta ett underligt etiskt dilemma?”

Överläkare i psykiatri sedan 30 år:
”Effekten av ECT liknar mest ett epileptiska anfall, vilket vi vet är ett livshotande tillstånd. Om man inte lyckas man minska epilepsi-patienternas många anfall, blir patienterna efter ett tag likgiltiga – kognitivt och emotionellt utbrända. Detsamma gäller tyvärr också för ECT-patienterna.”

Det vanligaste namnet nuförtiden är ECT-behandling, men det har även kallats elchocker, elchocksbehandling, elektrokonvulsiv behandling eller elbehandling.

Bedöva grisar innan slakt

Oavsett namnet så är dess ursprung en metod för att bedöva grisar innan slakt med elchocker, vilket psykiatriker sedan tyckte man skulle använda för att lugna patienter.

Dessa elchocker bedövar, stänger av och kan få patienten att glömma känslor, problem och svårigheter. Även euroforiska känslor som vid hjärnskador kan uppkomma. När chocken sedan släpper kommer allt tillbaka och psykiatrin sätter in underhålls-ECT. De vet om att elchocker inte löser något långsiktigt eller på djupet.

För psykiatrin är detta ett lyckat resultat, som gör att de kallar ECT en mild mirakelmetod som startar om hjärnan. Ett stort hån mot alla drabbade!

”2008 fick min svärmor elchock mot depressionen och ångest som ledde till att hon blev väldigt uppåt under en period och med tiden fick hon kraftiga minnes luckor och depressionen kom tillbaka och då fick hon ny etc behandling som ledde till självmord idag”

Många känner till elchocker från boken och filmen ”Gökboet” från 70-talet. Tyvärr är det inte lika känt att psykiatrin sedan bedrägligt bytte namn och förskönade behandlingen. Det ser bättre ut nuförtiden, men det är samma eller tom. värre elchock, som drabbar patienten känsliga tankeverksamhet. Många vittnar om tandskador, epilepsi, tinnitus, svåra minnesskador, förlorade förmågor, förstörd utbildning mm.

Obs! Elchocken är så stark att det krävs att patienten sövs ner och får muskelavslappnande medel. Annars riskeras kramper och frakturer. Hemskt att utsätta tankeverksamheten för detta!

”Elchocker sänder stora mängder el till hjärnan för att framkalla konvulsioner, ett grand mal epilepsi-anfall. Ben gick av, tänder och tungor bets sönder och ryggar knäcktes av behandlingen och man var till slut tvungen att söva ner patienterna och ge dem muskelavslappnande medel. Till en början använde man curare. Om inte bordet isolerades dog patienten av elchocken.” Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Många människor skadas av ECT-behandlingarna

Hundratals personer och deras anhöriga vittnar om svåra skador efter elchocksbehandlingar. Många har anmält, överklagat och flera har fått skadestånd från Patientförsäkringen (LÖF). Mörkertalet är stort. Socialstyrelsen har erkänt att det finns risk för bestående skador efter ECT.

”Min öppenvårds-psykiatriker som inte haft med slutenvården att göra tror att min epilepsi (som jag fick i höstas o medicinerar mot 2 ggr per dag) har orsakats av all ECT. Min neurolog är av samma åsikt.”

Har psykiatrin haft fel förut?

”Om vi tog en rationell, bevisbaserad inställning till kontroversen om ECT skulle den överges, liksom andra behandlingar har övergetts som en gång tycktes vara effektiva, t.ex. roterande stolar, överraskningsbad och lobotomier.” Professorerna John Read och Richard Bentall

Miljonskadestånd i Sverige för ECT-skador

Media över hela Sverige rapporterade nyligen om en kvinna som fått sitt liv förstört av elchocksbehandlingar. Landstinget tvingades att betala skadestånd till henne.

”Hon har fortfarande minnesstörningar och kan inte arbeta. Före behandlingen hade hon ett kvalificerat arbete och hade inte haft några som helst kognitiva problem, säger advokat Ulf Jacobson. Landstinget medgav i domstolen att ECT-behandlingarna hade skett genom fel och försummelse.” Psykologtidningen.se

Seger i mål mot tillverkare av ECT-apparater

Tack och lov så är det många som idag som vågar höja rösten mot ECT-behandlingarna!

En känd amerikansk läkare rapporterar om: ”Seger i mål mot tillverkare av ECT-apparater banar vägen för mer”

”Min uppgift som psykiatrisk expert var att fastställa att ECT faktiskt orsakar kronisk kognitiv och psykisk nedsättning och hjärnskador. Det gjorde jag delvis med de många vetenskapliga artiklarna som finns gratis på mitt ECT Resource Center på www.123ECT.com.”

Varför fortsätter psykiatrin att ge elchocker?

Det hemska är att psykiatrin nonchalant och oansvarigt fortsätter att ge elchocksbehandlingar. Psykiatrin vill tom. öka antalet till barn via BUP! Ett
ramaskri av protester gör att det blir svårt att genomföra.

Man kan tycka att psykiatrin åtminstone borde ge en fullständig och korrekt information om ECT innan behandlingen. Många litar på sin läkare. Istället vittnar många sjuka om omfattande påtryckningar och tjat, vilket strider mot deras rättigheter.

Det handlar om makt och pengar och en oförmåga att verkligen kunna hjälpa människor som mår dåligt. När sanningen om elchocksbehandlingarna kommer ut och de drabbade får skadestånd och upprättelse, kommer förtroendet ytterligare att sjunka för psykiatrin och anslagen minska. Fler kommer att vakna!

Narkosläkare Michael Chavin:
”Psykiatrikerna kan inte få sig själva att erkänna att ECT orsakar skada, annat än om patienten skulle bli elchockad till döds på bordet och det samtidigt videoinspelades och observerades av en av Förenta Nationernas observationstrupper. Jag började studera forskningen om ECT och fann att den utförts av psykiatriker som har ECT som levebröd.”

Elchocksbehandlingarna skall naturligtvis förpassas till psykiatrins historiska skräckkammare tillsammans med hjärnoperationer, lobotomin, tvångs-steriliseringarna, insulinchocker, isbad, bältningar, mm.

Resurserna skall istället satsas på alternativa behandlingar!

Peter Larsson,
Medmänniska, debattör och medredaktör för Newsvoice. Engagerad mot elchocksbehandlingar sedan min farbror blev förstörd av dem. Varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga. Hjälpt många att anmäla och överklaga varav flera har fått skadestånd.

Välkommen att kontakta mig!