Pressrelease av Linda Andre, ordförande för Committee for Truth on Psychiatry (CTIP)


http://www.ahrp.org/infomail/05/07/08.php

7 juli 2005.

En kvinna från South Carolina blev den första som överlevde en elchocksterapi (ECT), vann ett domstolsutslag samt fick en stor summa pengar som ersättning för omfattande bestående minnesförlust och kognitivt handikapp av metoden.

60-åriga Peggy S. Salters stämde Palmetto Baptist Medical Center i Columbia samt de tre läkare som var ansvariga för hennes vård. Som resultat av en intensiv kur med ECT i öppenvården år 2000, förlorade hon alla minnen från de senaste 30 åren i sitt liv, även alla minnen av sin make sedan tre decennier, nu avliden, samt födslarna av sina tre barn. Peggy Salters innehade en sjuksköterskeexamen (fil kand) och hade en lång karriär som psykiatrisk sjuksköterska. Men efter ECT förlorade hon all sin sjuksköterskekompetens och kunde inte återvända till arbetet.

Juryn tilldelade henne 635.177 US-dollar som ersättning för hennes oförmåga att arbeta. Utslaget när det gällde felbehandling var mot den remitterande läkaren Eric Lewkowiez. Juryn kunde inte avkunna en fällande dom mot de två andra läkarna på grund av att en röst om frikännande framlades. Sjukhuset gjorde upp om ett skadestånd för en icke känd summa pengar tidigt i rättegången.

Tidigare patienter har rapporterat om förödande och bestående minnesförlust samt kognitiv försämring sedan ECT uppfanns år 1938, men det har inte minskat dess popularitet bland läkare. Den första rättsliga processen angående minnesförlust på grund av ECT, Marylin Rice mot John Nardini, hölls för exakt 30 år sedan, och ett dussintal mål har följt därefter. Samtidigt som ett fåtal uppgörelser har gjorts, varav en på en halv miljon US-dollar, har ingen tidigare patient vunnit ett mål förrän nu.

Psykiatriker Peter Breggin, som tjänstgjorde som Peggy Salters expertvittne, var även expert i Rice mot Nardini och har framträtt för målsägare många gånger under de senaste tre decennierna utan framgång. Psykolog Mary E. Shea presenterade omfattande neuropsykologiska tester, som till juryns tillfredsställelse bevisade att Peggy Salters lider av demens på grund av hjärnskada orsakad av ECT.

Försvarets expert var Charles Kellner från New Jersey, förut från Medical University i Sydkarolina. Han intygade att det inte var någon överträdelse mot American Psychiatric Associations riktlinjer att ge Peggy Salters 13 chocker under 19 dagar i stället för det vanliga under 26 dagar. Hans försäkran, att Peggy Salters allvarliga självmordstankar motiverade den kontroversiella behandlingen, kunde emellertid inte bestyrkas utifrån de medicinska journalerna.

82-årige Max Fink från New York, vida ansedd som ”grandfather of chock” och författare till många böcker och artiklar om ECT, var schemalagd för att vittna åt försvaret. Men han fick i slutändan bara se rättegången från rättegångssalen. Försvaret kallade inte honom som vittne beroende på komprometterande uttalanden, som gjordes under hans edliga försäkran.

Under de senaste tre decennierna har försvarsadvokaterna vunnit sina fall gång på gång med samma strategi: genom att tyrannisera juryn med målsägarnas psykiatriska historia, utnyttja de rådande föreställningarna om att mentalpatienter inte är i stånd att säga sanningen och att läkare inte ljuger; till och med genom att hävda att mental sjukdom orsakar minnesförlust och hjärnskada. Även neurologiska tester som visar på hjärnskada har avvisats. Peggy Salters fall är det första i vilket en före detta ECT-patient har blivit trodd. Hon säger att hon ser detta som en seger för alla som har överlevt ECT.

Peggy Salters advokat, Mark Hardee, kan nås på (803) 799-0905. Peggy Salters kan nås på (803) 736-4444. Max Finks ed kan fås från någon av dem.

Tilläggsinformation:
Fall 03CP4004797
Richland County, Sydkarolina
Peggy S. Salters mot Palmetto Health Alliance, Inc., företrädare för Palmetto Baptist Medical Center; Robt. Schnackenberg, Med. Dr., enskilt, Eric Lewkowiez, Med Dr., enskilt, Columbia Psychiatric Associates, P.A.; och Kenneth Huggins, Med. Dr, enskilt.

Översättning i maj 2015 av Lars Andersson
Korrigering och språkvård Inga Larsson