ECT-behandlingarna gav mig permanenta minnesskador


En mörk himmel över svart stad till en anmälan om skador från ECT-behandling
Kopia av en faktisk anmälan på skador från ECT-behandlingar.

Vill härmed anmäla de skador som jag har fått från 6 st ECT-behandlingar.

Jag fick 6st ECT behandlingar som har gett mig permanenta skador. Jag har ett närminne på 1 sekund sen kan jag glömma konversationen eller vad det var jag skulle göra. Att komma på namn eller liknande är nästintill omöjligt.

Jag var på behandlingshem med Palexia (morfin) och var utan min neuroleptika vilket jag hade varit i 8 månader utan problem. Jag sätter ut Palexian för jag vill bli ren. Istället får jag utsättningssyndrom och abstinens vilket gör att mitt beteende ändras och jag skickas tillbaka till rättspsyk.

Ångrar mig bittert

De ger mig neuroleptika igen och noterar i journalen att jag är katatonisk (vilket inte var sant!). De säger att jag ska göra ECT-behandling och så blir det och nu ångrar jag mig bittert.

En underläkare bokade in 6 st ECT-behandlingar för de ansåg att jag var katatonisk och kunde inte ta hand om mig själv. Vilket alltså inte alls var sant.

Försämrades av ECT-behandlingarna

Det fanns aldrig en anledning att ge mig ECT! 2 veckor senare tycker de att jag försämrats efter ECT:n och blir nerskickad till intaget.

De tyckte alltså att jag hade försämrats efter ECT-behandlingarna.

Jag kände att jag var tvungen att följa psykiatrins val. Kände att det var mycket press och alla var på mig för att jag skulle ta ECT. Blev lovad att jag skulle må bättre.

Felaktig information om ECT

Jag och mina anhöriga fick felaktig information om ECT-behandlingarna och ingen nämnde att det fanns en risk för bestående minnesskador.

Hade jag fått korrekt information om ECT så hade jag aldrig gått med på att få det.

Efter ECT-behandlingarna känner jag mig handikappad. Kan glömma vad man pratar om i ett samtal och att komma på saker är i stort sätt omöjligt.

Känns som om jag fick Alzheimers

Jag kan inte arbeta pga smärta. Har väldigt dålig koncentration och minnesförluster. Det känns som om jag har ett slags Alzheimers.

Anhöriga och vänner upplever att jag har blivit förändrad efter ECT-behandlingarna.

Jag har inte fått någon information eller hjälp att anmäla mina skador efter ECT-behandlingarna trots att jag har berättat att jag har fått minnesförluster.

Anser mig berättigad till skadestånd och upprättelse.


Anmälningar skickas in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Patientförsäkringen, LÖF. Kopior på anmälningarna har skickats till Socialstyrelsen, Socialministern, Socialutskottet, Uppdrag Granskning, Debatt, SVT och Kalla Fakta. Ingen skall kunna säga att de inte visste om att många människor skadas av ECT-behandlingar.


Har du fått skador av ECT-behandlingar?

Har du eller någon du känner fått skador av ECT-behandlingar?

Vi arbetar långsiktigt för att alla drabbade av ECT skall få upprättelse och skadestånd.

För att kunna uppnå detta så krävs det faktiska anmälningar.

Du kan hjälpa till – och hjälpa andra – genom att berätta din historia eller anmäla.

Jag har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga.

Vi tar det steg för steg i din egen takt och jag är med och stöttar och hjälper hela vägen. Du kan alltid kontakta mig när du behöver.

Du får också en full information om mig och mitt engagemang.

Välkommen att kontakta mig!
Peter

Du är tyvärr inte ensam!

Du är tyvärr inte ensam om att ha fått skador av ECT-behandlingar. Många är drabbade av ECT, elchocker eller elbehandling.

Läs om fler skador från elchocker (ECT).

Möt andra på Facebook – Nej till elchocker (ECT)!

Peter Larsson hjälper personer som skadats av ECT-behandlingar
”Peter. I mina ögon är du en sann hjälte. Detta har legat så djupt inom mig att jag i tidig ålder (13 år) fick ETC. En stor slöja av skam har hela livet funnits och jag har blivit negativt dömd av de få personer som visst.Men när jag fick kontakt med dig kunde jag börja berätta”

Fler lovord från personer som fått hjälp.
 
Peter Larsson, skribent, debattör, medredaktör Newsvoice
Medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.