Överläkare i psykiatri om elchocker, sk ECT-behandlingar


ect-behandling-foto

En artikel om ECT-behandlingar

Elchocksbehandling, elbehandling eller electro-convulsive treatment (ECT) innebär att man sänder mellan 70 till 460 volt genom hjärnan, från tinning till tinning (bilateral ECT) eller från ena hjärnhalvans framsida till dess baksida (unilateral ECT). Detta orsakar kraftiga och långvariga kramper som vid ett epileptiskt anfall.

”ECT” kommer från engelska ordet ”electroconvulsive therapy”, ”elektrokonvulsiv behandling” på svenska. ”Konvulsiv” kommer från ”konvulsion” som betyder ett anfall som ger kramp. ECT-behandlingen består av epileptiska anfall framkallade av elchocker.

Jag är överläkare i psykiatri sedan nästan 30 år, aktiv i flera länder och sedan 10 år i Sverige. Väljer att vara anonym då jag har erfarenhet av olika attityder inom psykiatrin i olika länder.
.

ECT-behandlingar används mest i Sverige

Jag måste säga att jag aldrig någonstans såg en sådan frekvent och gränslös användning av ECT-behandlingar som i Sverige.

Användningen av ECT bara ökar i Sverige, när nästan alla andra länder minskar eller direkt förbjuder det. Senast blev ECT förbjudet under tvång på Irland och helt och hållet i vissa regioner i Italien.

Är ECT-behandlingarna ett straff för svenska patienter?

I början ställde jag många gånger denna fråga till mig själv: Hur tjänade det svenskarna?

ECT har så stora biverkningar och orsakar så stora skador att jag upplevde det som en sorts straff för svenska patienter med psykiska problem.

ECT-behandlingarna saknar vetenskapligt stöd

Det huvudsakliga problemet är att ECT-behandlingar saknar vetenskapligt stöd. Läkarna kan fortfarande inte beskriva varför och hur det skulle det vara bra för hjärnan på molekylär nivå (eller på alla andra nivåer) att få elchocker.

Elchocksbehandlingen orsakar ett chocktillstånd, med mikro- och makro- hjärntrauma. Det är ingen modern version av behandling av psykiska problem.

Bakgrunden till ECT-behandlingarna

ECT-behandlingarna utvecklades på 1930-talet av Bini och Cerletti. Då och tills vidare användes det tillsammans med insulinkoma, kalldusch och behandling där patienten ej fick sova.

Alla dessa metoder utgick från det faktum att människor efter en stor chock har minskade reaktioner och då tillfälligt visar mindre tecken på psykiskt lidande.

Dock fanns det redan på 1930-talet starka psykoterapeutiska behandlingsmetoder, som gav mycket mer resultat och inga hjärnskador.

Epileptiskt anfall efter ECT-behandling

Effekten av ECT liknar mest ett epileptiska anfall, vilket vi vet är ett livshotande tillstånd.

Om man inte lyckas man minska epilepsi-patienternas många anfall, blir patienterna efter ett tag likgiltiga – kognitivt och emotionellt utbrända. Detsamma gäller tyvärr också för ECT-patienterna.

ECT är som ett kraftigt slag mot huvudet

För enkelhetens skull kan vi tänka på ECT som en kraftigt slag mot huvudet.

Fast många gånger är ett slag mot huvudet mindre farligt- orsakar inte blodtrycks- eller hormonala svängningar.

Obligatoriskt i Sverige att använda ECT

Jag tycker också det är tragiskt att i många länder har en psykiater rätt att ta ställning mot ECT, men i Sverige är det nästan obligatoriskt att använda ECT-behandlingar.

Vägrar en läkare, får han hård kritik av ledningen.

ECT ses som en snabb och billig lösning

De flesta svenska psykiatriker och tjänstemän, även ECT-förespråkare, erkänner (fast helst inte offentligt) att de huvudsakligen använder ECT för att den är billig och snabb.

Detta ställningstagande betraktar jag alltid med rädsla. För mig verkar denna åsikt vara djupt cynisk.

Ovetenskaplig förklaring till ECT-behandlingen

Fråga olika psykiatriker varför de rekommenderar ECT!

Den mest ”vetenskapliga” förklaringen blir att ”ECT startar om hjärnan”.

Denna ”vetenskapliga” förklaring i tider av stamcellsforskning är helt oacceptabel.

Ung flicka hängde sig efter ECT-behandlingarna

När jag kom till Sverige var en av mina första erfarenheter (som praktikant) en ung flicka som dog efter avslutad ECT-behandling på utskrivningsdagen. Jag protesterade och fick höra stark kritik.

Patienten hade emotionell instabil personlighet och självmordbenägenhet, vilket är absoluta kontraindikationer i Europa. Hon var överviktig med högt blodtryck, som gjorde ECT direkt livsfarligt för henne.

Under ECT- behandlingen blödde hon i hjärnan, blev helt desorienterad och mådde mesta dels mycket dåligt. Trots allt valde psykiatriker, anestetist och sjuksköterskor att fortsätta ECT upp till 12. Nej! Patienten blev inte bättre, trots ökade mängder av elchocker. Hon blev sämre. Efter avslutad ECT-behandling kom utskrivningen. Patienten (19 år) åkte raka vägen hem och hängde sig.

Patienten, föräldrarna och jag själv hade bett ”behandlarna” att sluta med ECT och behandla henne för hennes problem. (Hon hade en krisreaktion huvudsakligen).

Men alla andra tyckte att familjens och patientens invändningar var ”löjliga, hysteriska mm”.

Visst frågar man sig om och om igen – varför?

Varför finns alla dessa behandlingsrekommendationer för elchocksbehandlingar (ECT) år 2014 i Sverige?

Det är helt oförståeligt!

Överläkare i psykiatri sedan nästan 30 år