Övergrepp med ECT-behandlingar tog ifrån mig mina barns uppväxt


En kvinna döljer sitt ansikte som om hon fått ECT-behandlingar
Kopia av en faktisk anmälan på skador från ECT-behandlingar.

Jag vill anmäla de skador som jag har fått av 15-17 ECT-behandlingar.

Fick ingen direkt information mer än att de sa att man kunde glömma/tappa bort lite minnen och bli förvirrad – och detta skulle bara sitta i ett par månader. Ingen information till anhöriga. Jag fick besked att det fanns inga bestående eller permanenta skador från ECT. Om jag hade fått korrekt information och vet vad jag vet idag så hade jag aldrig gått med på att få ECT-behandlingar. Skulle aldrig gå med på att få ECT igen och avråder alla från att göra det. Känner mig lurad och utnyttjad och förstörd.

Jag sa att det hjälpte för att slippa få mer ECT

Läkaren som gav mig ECT-behandlingarna frågade mig varje gång om jag kände mig bättre. Jag sa nej och behandlingarna fortsatte. Tills jag en dag sa att de hjälper nog lite. Då blev han nöjd och log och sa äntligen. Sedan fick jag ett par ECT-behandlingar till. Jag sa att det hjälpte bara för att slippa gå igenom det mer…. så förnedrande.

Många minnen kring barnens uppväxt är borta

Efter ECT-behandlingarna blev jag vimsig, förvirrad och fick koncentrationssvårigheter. Har väldigt svårt att ta till mig information, läsa och slappna av. Och alla dessa minnen som har försvunnit – kring mina barns uppväxt om när saker och ting hände – hur de var och vad vi gjorde. Speciellt de sista 13-15 åren är jätteblurriga! Många minnen kring barnens uppväxt är borta. Blir påmind när jag ser foton – och tänker då: har detta hänt m.m?

Klarar knappt att fixa mina egna barn

Huvudvärk och migrän har också kommit som ett brev med posten efter ECT. Att studera eller ha ett arbete som kräver mycket tankeverksamhet klarar jag inte. Att återgå till att jobba som förskollärare är inte att tänka på. Klarar knappt att fixa mina egna barn. Det värsta med att ha fått skador från ECT-behandlingarna är att minnen har försvunnit och att ha en hjärna som stundtals bara vill lägga av och ge upp. Det är verkligen ett övergrepp. Och att år efter år sagt till alla läkare, kuratorer och psykologer hur jag känner det och att man har berövat mig på mina barns uppväxt. De säger till mig år efter år att minnena kommer tillbaka och att hjärnan kommer att funka igen. Men det händer inte. Att inte kunna hålla någon info kvar i huvudet – att glömma vart man är på väg – inte hitta saker – glömma ord mm.

Förnedrande att psykiatrin inte trott på mig

Psykiatrin har inte lyssnat på mig när jag har tagit upp och berättat om mina skador från ECT. Har inte fått någon hjälp eller information angående att anmäla skadorna. Har varit ensam i allt detta och ingen har trott på mig när jag har förklarat. Jag skall få skadestånd och upprättelse för att jag har blivit fråntagen så mycket: mitt liv, glädje och att fungera i samhället. Förnedringen av det man genomgått – att inte bli trodd. För att jag är en människa som mår sämre än vad jag gjorde när jag blev inlagd första gången. Att inte riktigt vilja leva och hänga med för att hjärnan spelar en ett spratt hela tiden. För att man varje dag ställer sig frågan…. Är det så här det ska vara är det så här det ska funka och hur ska jag orka att ta mig igenom nästa dag!!!!


Anmälningar skickas in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Patientförsäkringen, LÖF. Kopior på anmälningarna har skickats till Socialstyrelsen, Socialministern, Socialutskottet, Uppdrag Granskning, Debatt, SVT och Kalla Fakta. Ingen skall kunna säga att de inte visste om att många människor skadas av ECT-behandlingar.


Har du fått skador av ECT-behandlingar?

Har du eller någon du känner fått skador av ECT-behandlingar?

Vi arbetar långsiktigt för att alla drabbade av ECT skall få upprättelse och skadestånd.

För att kunna uppnå detta så krävs det faktiska anmälningar.

Du kan hjälpa till – och hjälpa andra – genom att berätta din historia eller anmäla.

Jag har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga.

Vi tar det steg för steg i din egen takt och jag är med och stöttar och hjälper hela vägen. Du kan alltid kontakta mig när du behöver.

Du får också en full information om mig och mitt engagemang.

Välkommen att kontakta mig!
Peter

Du är tyvärr inte ensam!

Du är tyvärr inte ensam om att ha fått skador av ECT-behandlingar. Många är drabbade av ECT, elchocker eller elbehandling.

Läs om fler skador från elchocker (ECT).

Möt andra på Facebook – Nej till elchocker (ECT)!

Peter Larsson hjälper personer som skadats av ECT-behandlingar
”Peter. I mina ögon är du en sann hjälte. Detta har legat så djupt inom mig att jag i tidig ålder (13 år) fick ETC. En stor slöja av skam har hela livet funnits och jag har blivit negativt dömd av de få personer som visst.Men när jag fick kontakt med dig kunde jag börja berätta”

Fler lovord från personer som fått hjälp.
 
Peter Larsson, skribent, debattör, medredaktör Newsvoice
Medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.