Enligt neurolog fick jag kraftig hjärnskada av ECT-behandlingar


En vissen blomma i en anmälan mot ECT-behandlingar
Kopia av en faktisk anmälan på skador från ECT-behandlingar.

Jag vill härmed anmäla de skador som jag har fått av 47st ECT-behandlingar.

Var ledsen o förtvivlad efter min man dog. Han var bestämmande så under våra år tillsammans 33 år så lydde jag mest order så jag var ganska handlingsförlamad och ingen som hjälpte mig fick ingen sjukpenning. Visste inte vad jag skulle ta mig till. Läkarna sa till mina barn att jag var psykiskt sjuk o nog hade varit hela mitt liv. Jag försökte säga att jag är inte psykiskt sjuk – jag är ledsen min man har dött jag blev av med mitt arbete mitt hus mina hundar blev sjuka, katten överkörd på E18 är det då konstigt att man mår dåligt o är ledsen o när jag inte fick sjukpension vad skulle jag leva av o ensam ingen som hjälpte mig med något o visste ingenting var ju van att bara lyda.

Jag har försökt ta mitt liv ett flertal gånger efter ECT

Men läkaren fick mina barn o systrar att skriva på något papper att jag skulle få ECT givetvis gjorde dom det i bästa välmening o trodde läkaren visste bäst. De har bett mig om förlåtelse 1000tals gånger o klart jag förlåter för de trodde ju givetvis på läkaren. Jag blev lovad att jag skulle bli gladare och öppnare o mer positiv till allt o framförallt vilja leva. Men jag har försökt ta mitt liv ett flertal gånger efter mina ECT-behandlingar.

Falsk och inkorrekt information

Fick ingen information om biverkningar av ECT-behandlingar. De sa att mina minnesluckor var normalt och skulle gå över. Hade jag fått korrekt information om ECT och att det finns risk för bestående skador så hade jag totalvägrat. Mina barn hade också vägrat och inte skrivit på att jag skulle få ECT-behandlingar om de hade fått korrekt och sann information.

Jag ville inte ha fler ECT-behandlingar

Jag kände ganska fort att något hände med mitt huvud o sa att jag inte ville ha några fler kom inte ihåg gårdagen o visste inte var jag var emellanåt. Men då sa dom att jag var tvungen att göra färdigt behandlingen annars skulle jag bli tvångsintagen o det blev jag. O dom sa att mina minnesluckor var bara tillfälligt o skulle gå över men det blev värre o värre.

Känner mig som en utvecklingsstörd – glömmer bort allt

Efter ECT-behandlingarna klarar jag inte mig själv utan bor på ett hem med dygnet-runt-personal. Men inte ens här tar dom mig på allvar med mina skador. Får ofta skäll för jag missar uppskrivna tvättiden o om jag tvättar så glömmer jag bort att jag tvättar o åker kanske ut o cyklar. Jag är vilsen ibland o vet helt plötsligt inte var jag är kanske jag bara är ett kvarter ifrån mitt hem o då blir jag så förtvivlad. Jag har i princip förlorat allt mitt hem 3ggr mina barn o barnbarn har inga vänner – jag har blivit korkad. Innan drev jag restaurang med ca 500 lunchmåltider om dagen nu kan jag inte ens koka gröt utan mikro men glömmer oftast bort den o tror att jag ätit. Jag är o känner mig som en utvecklingsstörd. Klarar inte av att läsa en tidning eller bok för jag kommer inte ihåg början av sidan när jag kommer till slutet.

Förlorat mina förmågor och utbildning i köket

Min vän sa alltid till folk det som är bra med Marianne är att jag kan sätta på samma film varje kväll för hon kommer inte ihåg att hon sett den. o min garderob varje dag tänker jag vems är det o var kommer dom där byxorna ifrån för jag känner inte igen mina egna saker. Är kokerska kock o kallskänka utbildad o bageri men klarar inte av att koka gröt på spisen ens. Räcker med att jag tittar bort ifrån grytan om jag hör ett ljud eller nåt då finns inte grytan o gröten i mitt huvud förrän brandvarnaren skriker eller det luktar bränt. Kommer inte ens ihåg om jag ätit eller ej.

Mina barn vill inte veta av mig längre, jag är totalt ensam

Och jag har ingen tidsuppfattning vet aldrig vad det är för dag eller om det är morgon eller kväll. Har svårt med allt bara att tvätta sig o borsta tänderna. Känns så hemskt att erkänna dom här sakerna för jag skäms ju hela tiden för något. Och mina barn vill inte ha med mig att göra längre dom skäms för mig så jag är totalensam är inte varken mamma eller mormor eller farmor längre och jag har 3 barn o 10 barnbarn. Jag gråter ofta. Har blivit som ett litet barn.

Sjukpensionär efter ECT-behandlingarna

Jag blev sjukpensionär har inte kunnat arbeta efter mina ECT-behandlingar. När jag får post tittar jag nog men glömmer lika fort av att dom finns har inte deklarerat för jag vet ju inte när det ska deklareras o vet heller inte var pappren är. Missar alla tider jag har hos läkare o dyl. Alla säger men det är väl bara o sätta upp på kylskåpet. Men du går väl inte o tittar efter något du inte ens vet att det finns. Men sånt förstår ingen o inte jag heller. Nej jag kommer mig inte för med något allt blir bara fel kommer inte ihåg sånger o jag sjöng jämt förr men alla texter är tomt i huvudet. Men har blivit något bättre dom första åren efter kunde jag inte ens sjunga bäst vita lamm. Jag trodde att jag kunde men när jag skulle börja så fanns det inga ord fast jag visste att jag borde kunna o att det fanns någonstans i mitt huvud.

Min hjärna går på högvarv dygnet runt

Det är nog både och men mest när tror jag för om jag träffar min dotter idag så kan jag helt ha glömt det imorgon o gråta över att hon inte kom. Och jag har fått många ovänner jag undrar varför dom hittar på så mycket saker o ljuger. O dom blir arga o kan inte begripa varför jag ljuger om sånt som hänt. Men jag kan ju inte tro på det som inte finns kvar i huvudet. Men nu har det blivit lättare för jag vet ju att det är min hjärna det är fel på men det tog tid innan jag förstod det. Känner mig tom i huvudet ungefär som om man slitit riktigt hårt o det gör jag ju också för min hjärna går på högvarv dygnet runt.

Alla mina vänner är borta

Mina barn säger ju att de vill ha tillbaka sin mamma o jag säger att vem vill inte det. Alla mina vänner är borta ingen klarar av att se o höra mig så här. Jag skötte ju restaurangen det var ett slit men jag älskade det o mina lunchraster. Idag finns det ingen chans kan ju inte laga mat alls längre för jag glömmer bort hade hela gården full med brända grytor o kanoter fick matlagningsförbud av brandkåren för grannarna var rädda dom sa att brandlarmet gick varje dag o det luktade rök o ibland var jag ju inte hemma fast jag stoppat in något i ugnen kanske potatisgratäng eller Janssons frestelse efter 5-6tim var det som chips o jag ställde ut på gården men det glömde jag ju också att jag gjort.

Enligt en neurolog har jag en kraftig hjärnskada

Jag har berättat om mina skador från ECT för tomma öron och ointresserade läkare. Jag har varit hos en neurolog som tagit prover och sa sedan att jag har en kraftigt hjärnskada med teknik som en 3-åring. Inte roligt att höra. Har inte fått någon information eller hjälp med att anmäla mina skador – ingen har lyssnat på mig. Det värsta med skadorna från ECT-behandlingarna är att inte klara sig själv. Jag längtar efter ett eget hem men allt har ju strulat till sig så jag har ju kronofogde i hälarna o ingen tar mig o mina skador på allvar det är det värsta och att jag inte hinner med att förstå allt när folk pratar med mig får säga va minst 3 ggr. De har tagit hela mitt liv ifrån mig mina barn mina syskon min mor alla är borta för dom klarar inte av att se mig som jag blivit o känner sig hjälplösa för dom inte kan hjälpa mig. Jag gråter ju så fort mina barn hör av sig.

Psykiatrin lyssnar inte på mig


Anmälningar skickas in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Patientförsäkringen, LÖF. Kopior på anmälningarna har skickats till Socialstyrelsen, Socialministern, Socialutskottet, Uppdrag Granskning, Debatt, SVT och Kalla Fakta. Ingen skall kunna säga att de inte visste om att många människor skadas av ECT-behandlingar.


Har du fått skador av ECT-behandlingar?

Har du eller någon du känner fått skador av ECT-behandlingar?

Vi arbetar långsiktigt för att alla drabbade av ECT skall få upprättelse och skadestånd.

För att kunna uppnå detta så krävs det faktiska anmälningar.

Du kan hjälpa till – och hjälpa andra – genom att berätta din historia eller anmäla.

Jag har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga.

Vi tar det steg för steg i din egen takt och jag är med och stöttar och hjälper hela vägen. Du kan alltid kontakta mig när du behöver.

Du får också en full information om mig och mitt engagemang.

Välkommen att kontakta mig!
Peter

Du är tyvärr inte ensam!

Du är tyvärr inte ensam om att ha fått skador av ECT-behandlingar. Många är drabbade av ECT, elchocker eller elbehandling.

Läs om fler skador från elchocker (ECT).

Möt andra på Facebook – Nej till elchocker (ECT)!

Peter Larsson hjälper personer som skadats av ECT-behandlingar
”Peter. I mina ögon är du en sann hjälte. Detta har legat så djupt inom mig att jag i tidig ålder (13 år) fick ETC. En stor slöja av skam har hela livet funnits och jag har blivit negativt dömd av de få personer som visst.Men när jag fick kontakt med dig kunde jag börja berätta”

Fler lovord från personer som fått hjälp.
 
Peter Larsson, skribent, debattör, medredaktör Newsvoice
Medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.