ECT-behandlingarna var en nära-döden upplevelse


Kopia av en faktisk anmälan på skador från ECT-behandlingar.

Vill anmäla de skador som jag har fått från 26 st ECT-behandlingar.

Jag fick information genom ett papper där det stod att man kunde få lätta minnesskador men att de skulle försvinna med tiden. Fick ingen information om långvariga eller bestående minnesskador efter ECT. Blev lovad att jag skulle må mycket bättre än förut efter ECT-behandlingarna. Anser att jag har fått en felaktig information av psykiatrin.

Minnesstörningar, koncentrationssvårigheter och trög i hjärnan

ECT-behandlingarna var en nära-döden upplevelse som jag inte vill uppleva igen. Efter ECT har fått följande skador: Minnesstörningar, svårt att koncentrera mig på saker, min reaktion har blivit sämre, har fått svårare att ta beslut än förut, jag har blivit så himla trög i hjärnan, jag kan tänka ett ord och säga ett annat, jag vänder på meningar, glömmer saker som man kommit överens om, saker som min sambo har sagt på kvällen kan vara borta morgonen därpå, jag känner att mitt minne bara blir sämre och sämre, minne av saker förr i tiden har jag tappat en del.

Jättesvårt med saker jag klarade förut på arbetet

Jag arbetar 80 %, men har problem med mitt arbete, jag är finsnickare så det är noga med saker och ting. Saker som jag klarade av förut kan jag ha jättesvårt med nu, som att få veta vad man ska göra av chefen, när det har gått tio sekunder så är det borta, jag har alltså glömt av vad jag skulle göra, då måste jag stå och tänka efter vad jag skulle göra det vilket kan ta några minuter. När jag står vid en snickerimaskin kan jag glömma av vad jag gör då gäller det att inte vara nära en kutter eller en såg klinga det skulle kunna bli allvarliga skador. Jag måste dubbelkolla vad jag än gör. Jag glömmer vad det är för dag, blandar ihop dagar, kommer inte ihåg födelsedagar längre, glömmer vilken dag man har handlat, har svårt med vilket datum det är.

En förvaltare får sköta ekonomin och räkningarna

En förvaltare sköter min ekonomi och räkningarna. Jag har svårt med vardagssysslorna städningen jag vet inte var jag ska börja städa, utan jag städar lite över allt på en gång jag glömmer var jag har städat någonstans. Matlagningen tar så lång tid numera jag glömmer nu för tiden vad jag har läst och inte har läst i receptet. När jag ska säga en mening så tänker jag rätt i huvudet men kan börja baklänges likadant när jag skriver. Hur svårt jag har för saker och ting är olika dag för dag, vissa dagar går det bättre och ibland sämre än vanligt.

Min sambo och vänner tycker att jag har blivit långsam och trögfattad efter ECT-behandlingarna, har inte samma koll längre på mig själv. De tycker att jag har svårt att uttrycka mig jag får inte fram vad vill säga det låser sig helt bara. Sambon tycker att mitt tålamod är inte lika bra som det har varit.

Maktlös och kränkt av psykiatrin som inte bryr sig

Jag har berättat för min sambo att jag har känt mig maktlös och utan rättigheter när psykiatrin skyllde på min psykiska grundsjukdom. När ingen bryr sig inom vården så känns det som man blir kränkt. Man har ingen talan, man ska bara vara tyst och ta emot behandling. De har flera gånger påpekat att dåligt minne kan både höra ihop med mani och depression, alltså inte ECT-behandlingarna.

Skulle vilja ha en ursäkt och skadestånd för att mitt minne är delvis förstört, och för att ha blivit lurad av psykiatrin att saker och ting ska komma tillbaka som t.ex minnet. Har inte fått någon information eller hjälp att anmäla mina skador från ECT-behandlingarna


Anmälningar skickas in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Patientförsäkringen, LÖF. Kopior på anmälningarna har skickats till Socialstyrelsen, Socialministern, Socialutskottet, Uppdrag Granskning, Debatt, SVT och Kalla Fakta. Ingen skall kunna säga att de inte visste om att många människor skadas av ECT-behandlingar.


Har du fått skador av ECT-behandlingar?

Har du eller någon du känner fått skador av ECT-behandlingar?

Vi arbetar långsiktigt för att alla drabbade av ECT skall få upprättelse och skadestånd.

För att kunna uppnå detta så krävs det faktiska anmälningar.

Du kan hjälpa till – och hjälpa andra – genom att berätta din historia eller anmäla.

Jag har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga.

Vi tar det steg för steg i din egen takt och jag är med och stöttar och hjälper hela vägen. Du kan alltid kontakta mig när du behöver.

Du får också en full information om mig och mitt engagemang.

Välkommen att kontakta mig!
Peter

Du är tyvärr inte ensam!

Du är tyvärr inte ensam om att ha fått skador av ECT-behandlingar. Många är drabbade av ECT, elchocker eller elbehandling.

Läs om fler skador från elchocker (ECT).

Möt andra på Facebook – Nej till elchocker (ECT)!

Peter Larsson hjälper personer som skadats av ECT-behandlingar
”Peter. I mina ögon är du en sann hjälte. Detta har legat så djupt inom mig att jag i tidig ålder (13 år) fick ETC. En stor slöja av skam har hela livet funnits och jag har blivit negativt dömd av de få personer som visst.Men när jag fick kontakt med dig kunde jag börja berätta”

Fler lovord från personer som fått hjälp.
 
Peter Larsson, skribent, debattör, medredaktör Newsvoice
Medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.