Minns varken att han gifte sig eller barnens uppväxt: – Har fått minnesförlust för 20-25 år tillbaka i tiden efter elchocksbehandling (ECT)


http://www.dagbladet.no/2015/05/27/nyheter/innenriks/pasientskadeerstatning/pasientskadenemnda/oslo_tingrett/39369811/

Steinar Hestad (53) kämpar mot staten i rätten.

Asle Hansen ash@dagbladet.no
onsdag 27 maj 2015, kl.14:19

(Dagbladet): Steinar Hestad (53) kan inte minnas att han gifte sig med hustrun Monica Ørbakk Hestad (40). Barnens uppväxt är också borta ur minnet, skrev Dagbladet den 4 maj.

Tidigt idag började 53-åringens kamp mot staten i Oslo tingsrätt. Hestad kräver ersättning för skadorna som han menar att sjukvårdens elchocksbehandling (ECT) har gett honom.

Trots att Pasientskadenemnda anser att sjukhuset inte skulle ha gett Steinar Hestad elchocksbehandling (ECT) mot hans depression, vägrar nämnden likväl att acceptera hans krav på ersättning.

Utvecklat minnesförlust

– Hestad har utvecklat minnesförlust för 20-25 år tillbaka i tiden efter behandling med ECT, säger advokat Hans Kristian Sandgrind i sitt inledningsanförande. Sandgrind citerar en attest från 53-åringens ordinarie läkare.

– Som ordinarie läkare ser jag en enormt stor skillnad på hans allmäntillstånd nu, jämfört med före ECT. Minnesförlusten fanns inte före behandlingen, citerar advokaten vidare.

Hestads ordinarie läkare är en av flera sakkunniga som menar att det finns samband mellan behandlingen och hans besvär.
Advokat Sandgrind hänvisar vidare till att hans klient lider av en kraftig och kronisk huvudvärk, att han har fått inlärningssvårigheter och att han kämpar med att ta in innehållet i en text. Som Dagbladet tidigare har skrivit är allt det som har skett under de sista 25 åren utraderat från hans minne. Han minns därför bara sin äldste sons uppväxt.

Tungt

– Det är fruktansvärt tungt att stå ut med att jag inte kommer ihåg barnens uppväxt eller att jag gifte mig med Monica. Dessutom finns huvudvärken där och gnager hela tiden. Den tar på krafterna, säger han till Dagbladet.

Efter en depressiv period våren 2011 hamnade han på sjukhus. Där var de snabba med att erbjuda elchocksbehandling (ECT).
– Vi blev inte informerade om att ECT kan medföra bestående minnesförlust. Då hade vi ju aldrig ha gått med på det, säger hustrun Monica Ørbakk Hestad.

Hon är kritisk till användningen av elchocksbehandling (ECT), menar att myndigheterna saknar översikt och är överbevisad om att man borde forska mer om långtidseffekterna av behandlingsformen.
– ECT är rysk roulett, säger hon.

Avvisar samband

Advokat Håvard Solberg är juridiskt ombud för Pasientskadenemnda i tingsrätten.
I sitt inledningsanförande avvisar Solberg att det finns orsakssamband mellan ECT-behandlingen och Steinar Hestads besvär. Han hänvisar till flera sakkunniga som stöder statens syn.
Pasientskadenemnda har tidigare upplyst Dagbladet om att man har behandlat cirka 30 fall, där folk har förlorat minnet efter ECT.
Detta fall är det allra första ECT-fall som har hamnat i rätten.

Översättning i juni 2015 av Lars Andersson
Korrigering och språkvård Inga Larsson