Jag hamnade i förvirrings-psykos efter ECT-behandlingarna


Kopia av en faktisk anmälan på skador från ECT-behandlingar.

Jag vill anmäla de skador som jag har fått av 4 st ECT-behandlingar. Jag fick en broschyr och uppmanande om att det är väldigt effektivt med ECT, många blir hjälpta av det. I broschyren stod det att det kan komma att bli övergående minnesstörningar i början, personalen bad mig skriva upp viktiga koder osv. Men inget om att det kan bli bestående skador.

Känner mig lurad av psykiatrin

Känner mig lurad av psykiatrin i och med att jag inte fick korrekt och fullständig information. Läkaren tryckte på för att sätta in ECT redan efter en vecka. Hade jag vetat vad jag vet idag så hade jag aldrig gått med på ECT. Mina minnesstörningar har inte gått över och det enda jag får höra är att jag växlar ihop det med depression som också kan skapa minnesstörningar.

Hamnade i psykos och skrek

Jag hamnade i någon slags förvirrings-psykos efter 4:e ECT-behandlingen, jag hittade inte till mitt rum, kände inte igen korridorerna, fick stöd av andra medpatienter tills att personalen faktiskt förstod hur illa det var, skrek bara ”Hjälp mig, hjälp mig” då jag var klar i huvudet men så fruktansvärt förvirrad att jag inte kunde få ihop att jag faktiskt gick i en vaken ”dröm” där allt var konstigt och luddigt, mådde extremt dåligt. Fick de andra patienterna så uppskrämda att de slutade tvärt med sina ECT-behandlingar.

Problem med vänner och mina barn efter ECT-behandlingarna

Mitt liv efter ECT med minnesstörningar har gjort att jag förlorat många vänner då jag inte minns om vi hörts av eller inte, har varit ledsen för att jag tror att de struntat i mig när de de faktiskt hört av sig till mig men att jag har glömt av det. Det skapar problem med mina möten som jag ofta glömmer av att skriva upp vilket resulterar i räkningar och viktiga missade möten. Jag minns inte vad som sagts på mötena mellan gångerna vilket stökar till allting ordentligt för de får informera mig om att ”så här sa du faktiskt sist”. Skapar problem med mina barn och deras förskola/skola, jag glömmer av att jag redan ringt in om information och viktiga saker, vilket får lärarna att höja lite på ögonbrynen över hur förvirrad jag verkar vara. Missar viktiga stunder såsom inbjudan till olika saker i deras klasser.

Jag har hamnat i en skuldfälla

Har hamnat i en ond spiral av att beställa saker som jag inte minns att jag redan gjort, vilket har satt mig i en skuldfälla. Visserligen inte kronofogden tack och lov men en avbetalning på 10.000 med min sjukpenning… Ofta får jag höra från min barn: ”Men mamma kommer du inte ihåg att jag gillade den här när jag var liten” osv. Jag minns bättre när jag får se bilder på dem när de var små. Ett helt år är borta ur mitt huvud och det var när min första son föddes. Jag kan inte för mitt liv minnas vad som hände under den tiden vi även hade hans halvsyster boendes hos oss, ingenting, helt blankt.

ECT-behandlingarna fick mig att glömma allt jag studerat

Koncentrationssvårigheter är definitivt något jag lider av, hoppar lätt mellan olika saker och glömmer av vad jag egentligen skulle göra, behöver ofta bli påmind. ECT-behandlingarna har gjort att jag har glömt information och saker som jag studerade tidigare. Jag är en riktig informationsslukare, men jag minns inte efteråt allt hårt studerande jag har gjort som jag egentligen är väldigt insatt i. Det gör mig fruktansvärt ledsen…

Mitt superba minne har blivit förstört

Mina vänner och anhöriga är trötta på att jag ständigt glömmer, min man är förstående men vännerna har sedan länge börjat tröttna. De ser stor skillnad gentemot innan ECT då jag hade superbt minne. De märker också att jag inte riktigt är mig själv som de uttrycker, mer deprimerad och instängd än vad jag någonsin varit tidigare. Det värsta med att ha fått ECT-behandlingar är minnesstörningar helt klart. Det gör att jag knappt vågar fråga i tron om att jag redan har frågat något och därför gör bort mig. Jag isolerar mig mer och mer då jag inte vill ”skada” folk med mitt urkassa minne..

Ingen psykiatriker verkar bry sig om mina skador

Jag har försökt prata med läkarna och ta upp min skador, de skyller enbart på att man även har dåligt minne när man är deprimerad, det är allt jag får till svar och det gör mig ledsen för jag är då inte deprimerad jämt! Bara i perioder. Ingen hjälp med att anmäla överhuvudtaget, visste inte ens att de skulle kunna erbjuda det faktiskt.


Anmälningar skickas in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Patientförsäkringen, LÖF. Kopior på anmälningarna har skickats till Socialstyrelsen, Socialministern, Socialutskottet, Uppdrag Granskning, Debatt, SVT och Kalla Fakta. Ingen skall kunna säga att de inte visste om att många människor skadas av ECT-behandlingar.


Har du fått skador av ECT-behandlingar?

Har du eller någon du känner fått skador av ECT-behandlingar?

Vi arbetar långsiktigt för att alla drabbade av ECT skall få upprättelse och skadestånd.

För att kunna uppnå detta så krävs det faktiska anmälningar.

Du kan hjälpa till – och hjälpa andra – genom att berätta din historia eller anmäla.

Jag har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga.

Vi tar det steg för steg i din egen takt och jag är med och stöttar och hjälper hela vägen. Du kan alltid kontakta mig när du behöver.

Du får också en full information om mig och mitt engagemang.

Välkommen att kontakta mig!
Peter

Du är tyvärr inte ensam!

Du är tyvärr inte ensam om att ha fått skador av ECT-behandlingar. Många är drabbade av ECT, elchocker eller elbehandling.

Läs om fler skador från elchocker (ECT).

Möt andra på Facebook – Nej till elchocker (ECT)!

Peter Larsson hjälper personer som skadats av ECT-behandlingar
”Peter. I mina ögon är du en sann hjälte. Detta har legat så djupt inom mig att jag i tidig ålder (13 år) fick ETC. En stor slöja av skam har hela livet funnits och jag har blivit negativt dömd av de få personer som visst.Men när jag fick kontakt med dig kunde jag börja berätta”

Fler lovord från personer som fått hjälp.
 
Peter Larsson, skribent, debattör, medredaktör Newsvoice
Medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.