Alla mina färdigheter är borta efter ECT-behandlingarna


fo%cc%88rsto%cc%88rt-minne-efter-ect-behandlin
Kopia av en faktisk anmälan på skador från ECT-behandlingar.

Jag vill anmäla de skador som jag fick av 10st ECT-behandlingar.

De sa: ”att eftersom du har problem med hjärtat så vill vi inte ge något läkemedel för de kan ge hjärtklappningar”. ”ECT-behandlingar är enda alternativet för dig. Det är ditt sista alternativ.”

De sa även att jag skulle må bättre efter ECT-behandlingarna och att många har fått bra effekt. Sedan avbröt de ECT-behandlingarna för jag var så nålrädd och ECT gav ingen effekt.

Väldigt dålig information innan ECT

Vi fick väldigt dålig information innan ECT-behandlingarna. Fick ingen instruktion om hur det gick till eller vad för biverkningar de kunde ge eller vad för risker. Skrev inte under något heller. Mina anhöriga fick ingen information alls.

Jag var i för dåligt skick för ta beslut om ECT. Läkaren pratade inte ens med mina anhöriga. Hade jag haft facit i min hand, hade jag aldrig gått med på ECT-behandlingar.

Handikappad och färdigheterna är borta

Det värsta efter ECT-behandlingarna är att jag är så handikappad utan min sambo/närstående. Alla mina färdigheter är borta. Oavsett om jag går behandling för planering så får jag inget att fastna. Jag mår lika dåligt idag om inte sämre på grund av ECT-skador.

Förlorat värdefulla barndomsminnen

Jag har förlorat värdefulla minnen från min barndom, då både närminne och långtidsminne har tagit stryk. Jag glömmer saker hela tiden, min adhd-medicinering slutade funka då jag började om efter ECT med medicinen. Då gav den ingen effekt alls som blivit till att jag fått testa flera mediciner utan effekt. Så var det inte innan ECT. Jag tappat vissa saker jag kunde förr som att laga mat, sätta på potatis, steka ägg, skura ett golv mm, nu måste jag googla. För jag kan inte få de att fastna i hjärnan igen. Så varje gång måste jag googla hur steker man ägg tex.

Min sambo följer med mig överallt. För jag fixar inga vardagssysslor eller vardagskrav själv. Innan ECT bodde jag 14 mil ifrån min familj och bodde själv och jobbade. Idag kan jag knappt vara själv.

ECT-behandlingar har gett mig funktionshinder

Hade dåligt innan men nu är det sämre. Jag har lika problem idag med ångest, sömnsvårigheter och depression. Så ECT har gett mig mer problem och funktionshinder. Umgås med mina syskon. Träffar sällan mina vänner. Svårt prata i telefon, lättare skriva.

Min bästa vän tycker det är hemskt att jag har förlorat våra barndomsminnen. Min familj tycker mitt minne är otroligt dåligt som jag vore tex. 80 år och har demens. Sedan tycker min familj att jag har blivit mer osäker på allt jag ska göra. Får ångest för minsta sak.

Psykiatrin viftar bort ECT-skadorna

Jag har tagit upp med psykiatriker att mitt minne blivit förstört av ECT – de sa bara att ingen fått sådana problem efter ECT och viftade bort det hela.

Har inte fått någon hjälp eller information att anmäla mina skador från ECT-behandlingarna. Tycker att ECT har förstört mitt liv och jag är berättigad till upprättelse och skadestånd.


Anmälningar skickas in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Patientförsäkringen, LÖF. Kopior på anmälningarna har skickats till Socialstyrelsen, Socialministern, Socialutskottet, Uppdrag Granskning, Debatt, SVT och Kalla Fakta. Ingen skall kunna säga att de inte visste om att många människor skadas av ECT-behandlingar.


Har du fått skador av ECT-behandlingar?

Har du eller någon du känner fått skador av ECT-behandlingar?

Vi arbetar långsiktigt för att alla drabbade av ECT skall få upprättelse och skadestånd.

För att kunna uppnå detta så krävs det faktiska anmälningar.

Du kan hjälpa till – och hjälpa andra – genom att berätta din historia eller anmäla.

Jag har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga.

Vi tar det steg för steg i din egen takt och jag är med och stöttar och hjälper hela vägen. Du kan alltid kontakta mig när du behöver.

Du får också en full information om mig och mitt engagemang.

Välkommen att kontakta mig!
Peter

Du är tyvärr inte ensam!

Du är tyvärr inte ensam om att ha fått skador av ECT-behandlingar. Många är drabbade av ECT, elchocker eller elbehandling.

Läs om fler skador från elchocker (ECT).

Möt andra på Facebook – Nej till elchocker (ECT)!

Peter Larsson hjälper personer som skadats av ECT-behandlingar
”Peter. I mina ögon är du en sann hjälte. Detta har legat så djupt inom mig att jag i tidig ålder (13 år) fick ETC. En stor slöja av skam har hela livet funnits och jag har blivit negativt dömd av de få personer som visst.Men när jag fick kontakt med dig kunde jag börja berätta”

Fler lovord från personer som fått hjälp.

 

Peter Larsson, skribent, debattör, medredaktör Newsvoice
Medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.