ECT-behandlingarna förstörde min IQ och mitt arbete


Kopia av en faktisk anmälan på skador från ECT-behandlingar.

Fick 8 st ECT-behandlingar och vill anmäla de skador som jag har fått av dem. De fick mig att ta ECT-behandlingarna, jag hade ingen egen vilja då, hade följt med till krematoriet om dom velat. Jag var helt borta, kommer inte ihåg någon information, sen senare sa dom att man kan få kortvarig närminnes-bortgång, men att den skulle återkomma. Kan inte minnas att jag fick någon skriftlig information.

”Svart hål” i hjärnan – minnet är förstört

Jag har fått många skador efter ECT-behandlingarna. Får minnesluckor, gör och säger saker som jag inte kommer ihåg sen dagen efter att jag gjort/sagt. Har varit trädgårdsarbetare i 10 år, men kommer inte ihåg längre namn på växter, inte heller på kollegor, bekanta och mycket av min barndom och unga år är helt borta, känns som jag har ett ”svart hål” i hjärnan. Hade även högt IQ tidigare, nu klarar jag inte av att spela t.ex. TP, för jag kommer ihåg någonting, varken namn eller händelser. Kunde hända att jag glömde bort hur man körde vägar jag kört flera ggr. förut eller att jag helt glömmer bort vart jag är på väg. Har blivit trög, får ofta stanna till och tänka att vad var det jag skulle göra/säga, känner mig dummare ibland.

Jag känner mig vilseledd av psykiatrin och maktlös

Ganska långt efter ECT så fick jag ryckningar och spänningar i tinningen på ena ansiktshalvan. Min son har märkt att jag har blivit förändrad efter ECT-behandlingarna. Jag har fått höra hela tiden av psykiatrin att det är min depression som gjort att jag tappat minnet. MEN, jag har varit Bipolär/Borderline i kanske hela mitt vuxna liv och minnesförlusten kom först efter ECT:n.

Jag har inte fått någon hjälp eller information att anmäla mina skador från ECT. Har inte själv orkat ta tag i det – man känner sig maktlös.


Anmälningar skickas in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Patientförsäkringen, LÖF. Kopior på anmälningarna har skickats till Socialstyrelsen, Socialministern, Socialutskottet, Uppdrag Granskning, Debatt, SVT och Kalla Fakta. Ingen skall kunna säga att de inte visste om att många människor skadas av ECT-behandlingar.


Har du fått skador av ECT-behandlingar?

Har du eller någon du känner fått skador av ECT-behandlingar?

Vi arbetar långsiktigt för att alla drabbade av ECT skall få upprättelse och skadestånd.

För att kunna uppnå detta så krävs det faktiska anmälningar.

Du kan hjälpa till – och hjälpa andra – genom att berätta din historia eller anmäla.

Jag har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga.

Vi tar det steg för steg i din egen takt och jag är med och stöttar och hjälper hela vägen. Du kan alltid kontakta mig när du behöver.

Du får också en full information om mig och mitt engagemang.

Välkommen att kontakta mig!
Peter

Du är tyvärr inte ensam!

Du är tyvärr inte ensam om att ha fått skador av ECT-behandlingar. Många är drabbade av ECT, elchocker eller elbehandling.

Läs om fler skador från elchocker (ECT).

Möt andra på Facebook – Nej till elchocker (ECT)!

Peter Larsson hjälper personer som skadats av ECT-behandlingar
”Peter. I mina ögon är du en sann hjälte. Detta har legat så djupt inom mig att jag i tidig ålder (13 år) fick ETC. En stor slöja av skam har hela livet funnits och jag har blivit negativt dömd av de få personer som visst.Men när jag fick kontakt med dig kunde jag börja berätta”

Fler lovord från personer som fått hjälp.
 
Peter Larsson, skribent, debattör, medredaktör Newsvoice
Medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.