Jag blev förstörd, förändrad och kränkt av ECT-behandlingarna


Kopia av en faktisk anmälan på skador från ECT-behandlingar.

ECT-behandlingarna hjälpte mig inte, tvärtom! Jag vill anmäla de skador som jag har fått efter 6-12 ECT-behandlingar. Det var 6-12 behandlingar. Två omgångar. Först intensivt, sedan med längre mellanrum mellan tillfällena.

Förhållandet till barnens far var destruktivt och yngsta sonen var tre månader när vi separerade. Var helt utmattad. Jag ammade och var ensam med båda barnen ca 4 mån innan jag insjuknade. Jag fick inget som helst stöd eller samtalskontakt under hela inläggningsperioden och jag kände mig väldigt utsatt och orolig, vilket snarare spädde på ”psykosen” jag hade än att få mig ur den. Blev påtvingad Zyprexa, som jag inte svarade på, och blev då hårt pushad att gå med på ECT-behandling. Jag kände mig påtvingad ECT av både psykiatriker och mina föräldrar som blivit övertygade. De sa både till mig och framför allt till mina föräldrar att det var enda alternativet, samt att det var bråttom att bryta ”psykosen”.

Psykiatrin hotade med tvångsvård

Endast muntlig info gavs. De sa flera gånger att det var enda alternativet och lösningen. Muntligen sades till mig att det skulle bli fråga om tvångsvård annars. Enda biverkningen som angavs var att man kunde få tillfälligt nedsatt närminne. Ingen nämnde att det fanns risk för bestående skador efter ECT. Informationen som gavs var vinklad och bristfällig. Det var bara att ta emot det som serverades utan att ifrågasätta. Jag fick alltså felaktig information om ECT-behandlingarna och ingen nämnde att det fanns en risk för bestående minnesskador. Hade jag fått korrekt information om ECT så hade jag aldrig gått med på att få det.

Fick svåra skador från ECT

Det värsta med att ha blivit utsatt för ECT samt fått skador av det är känslan av att känna sig FÖRSTÖRD och FÖRÄNDRAD samt KRÄNKT. Samt att få leva med nedsatt kapacitet och förmågor på flera plan. Jag har blivit mer inåtvänd i personligheten efteråt och fått högre stresskänslighet och ett häftigare temperament som jag aldrig haft innan. Har stora svårigheter med ”delad uppmärksamhet” och känner mig ”seg i kolan”. Jag känner mig inte rättvist/bra behandlad alls, och självförtroendet är verkligen inte vad det har varit.

Jag har en stor minneslucka på drygt en månad, därefter har minnet blivit nedsatt, både när- och långtidsminnet. Jag har även svårigheter med koncentrationen. Jag blir lätt utmattad, ”går in i mig själv”, blir apatisk eller uppstressad samt har lägre impulskontroll än tidigare, svårt att bibehålla lugnet i vissa situationer som inte varit problem för mig tidigare.

Summering av ECT-skadorna

Om jag skall summera min skador från ECT: sämre när- och långtidsminne, sämre planeringsförmåga, större stresskänslighet, trögare inlärningsförmåga, problem med delad uppmärksamhet (lättstörd/kommer lätt av mig/tappar tråden), lättirriterad/lägre impulskontroll, mer introvert/”tänkig”, låg självkänsla.

Min personlighet har förändrats

Anhöriga och vänner ser att jag har blivit glömsk, ofokuserad, osäker, var en väldigt varm, mjuk lugn person innan. Mer ”kantig”. Lättuttröttad, stresskänslig, ”tappar tråden” lätt. Jag har fått höra att jag blivit ”personlighetsförändrad”, inte lika livlig/sprallig som tidigare, mer inåtvänd/tänkig/seg. Glömmer bort vad jag sagt/vad andra sagt/vad som bestämts osv, vilket resulterat i en del förstörda relationer pga. mina ”svek”. Jag har även svårigheter att vara konsekvent till följd av att jag ”glömmer vad jag sagt”.

Känner mig illa behandlad av psykiatrin

För läkarna har jag berättat att jag känner mig ”trög i skallen”, att jag har svårt att minnas och ta in info, blir lättstörd osv. När jag frågat om det kan vara effekter av ECT:n har jag inte fått svar. Jag har blivit bemött med okunskap. Jag har känt mig illa behandlad (obehandlad och misshandlad), men ej vågat eller orkat anmäla. Tycker att jag är berättigad både ursäkt och skadestånd, samt att psykiatrin borde ta och se över sina rutiner, tillvägagångssätt och människosyn. Har inte fått hjälp att anmäla mina skador från ECT-behandlingarna.


Anmälningar skickas in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Patientförsäkringen, LÖF. Kopior på anmälningarna har skickats till Socialstyrelsen, Socialministern, Socialutskottet, Uppdrag Granskning, Debatt, SVT och Kalla Fakta. Ingen skall kunna säga att de inte visste om att många människor skadas av ECT-behandlingar.


Har du fått skador av ECT-behandlingar?

Har du eller någon du känner fått skador av ECT-behandlingar?

Vi arbetar långsiktigt för att alla drabbade av ECT skall få upprättelse och skadestånd.

För att kunna uppnå detta så krävs det faktiska anmälningar.

Du kan hjälpa till – och hjälpa andra – genom att berätta din historia eller anmäla.

Jag har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga.

Vi tar det steg för steg i din egen takt och jag är med och stöttar och hjälper hela vägen. Du kan alltid kontakta mig när du behöver.

Du får också en full information om mig och mitt engagemang.

Välkommen att kontakta mig!
Peter

Du är tyvärr inte ensam!

Du är tyvärr inte ensam om att ha fått skador av ECT-behandlingar. Många är drabbade av ECT, elchocker eller elbehandling.

Läs om fler skador från elchocker (ECT).

Möt andra på Facebook – Nej till elchocker (ECT)!

Peter Larsson hjälper personer som skadats av ECT-behandlingar
”Peter. I mina ögon är du en sann hjälte. Detta har legat så djupt inom mig att jag i tidig ålder (13 år) fick ETC. En stor slöja av skam har hela livet funnits och jag har blivit negativt dömd av de få personer som visst.Men när jag fick kontakt med dig kunde jag börja berätta”

Fler lovord från personer som fått hjälp.
 
Peter Larsson, skribent, debattör, medredaktör Newsvoice
Medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.