Lovord och kommentarer om filmen om elchocksbehandlingar (ECT)


Tusentals människor har sett filmen om elchocksbehandlingar (ECT).

Hundratals har lämnat sina synpunkter och kommentarer – här följer ett utdrag av dem.

Stort tack till Tommy Larsson och hans team som har producerat en film som verkligen har berört många.

Vilken annan film har berört så många och fått sådan respons!

En leg sjuksköterska om filmen mot elchocksbehandlingar (ECT)

”Filmen är väldigt informativ och FRUKTANSVÄRD när man förstår att dessa människor sökt ”professionell hjälp”
men istället fått sina liv förstörda! Fråga dom som ger ECT och dom vill testa och få ”lite ECT”…bara på prov alltså.
Ingen skulle våga, enl min mening. Mvh M”

”Det var tack vare filmen som jag fick svar på alla mina frågor. Allt stämmer på X. Jag hade aldrig reflekterat över ECT om jag inte fått tips av en vän om filmen Jag svarar så snart jag kan på formuläret. MvhX”


”Jag jobbar inom psykiatrin. Har sett skadorna first hand. Skulle vara en behandling mot psykos, men ojojoj…. Man tar död på hjärnan. Gillart inte alls.”


”Känner igen mig själv,Mitt liv är totalt förstört av ECT.Alla mina tänder är skadade o en käkskada.har fårr en hudskada som ovanför ögonbrynet som det blev en tumör av.hala mitt liv är utraderat, har svårt att lära mig nya saker o är personlighetsförändrad mm mm. har fått ca 150 ECT,PG av att jag gick in i väggen när min mamma dog för 6 år sedan,Det är en stor sorg för mig .Hoppas man kan hjälpa andra människor i alla fall”


”Filmen är jättebra och den borde visas för alla som idag erbjuds ECT. Kollade på en annan film om hur en ECT behandling går till och jag blev chockad över att ha gjort det mot min egen kropp.
Jag har gjort en anmälan till patientskadenämden där jag beskrev mina symtom, men fick avslag eftersom denna biverkning inte kunde bekräftas utav medicinska tester, med andra ord den finns inte!
Kalla fakta borde ta upp det här igen och gräva djupare bland skadorna för de finns och många lider uppenbarligen i tysthet.
Jag ställer gärna upp för att ge oss med biverkningar av ECT en möjlighet att få upprättelse.
Med vänlig hälsning,”


”Nu har jag sett filmen – jag känner mig berörd, och deltar på något sätt i den sorg dessa människor måste känna; det är ju en våldtäkt på själen att utsättas för en sådan behandling; jag har upplevt, tidigare, att människor i min nära vänkrets behandlats med elchocker; de har blev så annorlunda mot hur de uppträdde tidigare.
Jag arbetade som vårdare på Beckomberga sjukhus, en gång i tiden (omkring 1950), och har fortfarande tunga minnen från den tiden; patienterna levde likt zombies i en offentlig miljö. Naturligtvis praktiserades elchocker i stor skala (min uppfattning).”


”Tack för ditt mail.
Filmen var bra och berättar kortfattat vad som faktiskt händer många som utsätts för etc. Min man fick 15 etc-behandlingar under 3 månader och var som ett alzemers kolli under tiden och långt efter..Jag har berättat allt på din sida innan. Nu är han sjukpensionär pga av minnesproblematik och kognintiva problem, men dom erkänner inte etc som orsak, utan menar det är hans långvariga sjukdom mm…Men i alla fall mår han bättre nu, och vi har kämpat tillsammans och hittat egna vägar att hitta tillbaka trots att minne, balans, ångest o mycket annat ännu inte är ok.
Sjukvården tar inte sitt ansvar tyvärr, så dom som inte har anhöriga som orkar är nog mer illa ute..
Fortsätt kämpa Peter, det behövs info om att detta INTE är ofarligt!”


”Ok. Vi är flera som har reagerat. Jag hade ingen erfarenhet innan jag började jobba på mitt nuvarande jobb, och ärligt talat blev jag chockad att denna metod fortfarande används. Vi skickade in en tjej med kraftig psykos och fick tillbaka en zombie. Skrämmande. Nu har hon som tur är återhämtat sig och vi jobbar jättemycket med dagliga powerwalks och samtal med henne. Hon har ständiga hörsel- smak och luktintryck som jag försöker att lista ut hur jag ska bemöta. För de är en del av hennes vardag. Intressant är det. Men jag gör mitt bästa att hålla henne borta från psykakuten.”


”Hej och tack, vet hur ECT gör med folk, min mamma har fått c.a 9st och är tvyärr inte samma mamma idag som innan, hade ja vetat vad detta gjort mot henne innan hade ja ALDRIG gått med på detta !!! men du gör ett fantastiskt jobb :-D”


”Har fått ECT och blivit skadad som dessa i filmen. Jag känner igen
mig mycket i denna videon. Detta är den mörka sanningen om ECT för mig
och många andra.
Detta har ECT givit mig: Likgiltighet, känslolöshet, svårt att
koncentrera mig, muskelryckningar/spasmer, minnesstörningar
(Långtidsminnet, arbetsminnet, minns inte mycket som var innan ECT:n och
har svårt att få något att fastna i minnet efteråt och har svårt att
plocka fram minnen. svårare ångest som är konstant efter behandlingen,
depression. svårare att somna och sover dåligt med mycket mardrömmar.”


”Jättebra film- särskilt som den belyser mer personligt att det verkligen inte handlar om något ”enstaka fall” där någon drabbas.
Känns skönt för mig att höra fler som har känt att det inte finns någonstans att vända sig, ingen som lyssnar eller tror på det- som i sig gör det omöjligt att anmäla. Hur bevisar man att skadorna beror på ECT? Jag vet, för att jag känner det- men det räcker inte som bevisning. Folk- som de på filmen måste börja prata öppet om detta. Metoden måste kritiseras högt och officiellt- om det på något sätt åtminstone ska kunna komma åtminstone ett förslag till att förbjuda detta.
Önskar dig en God Jul & Gott Nytt År!


Socialdemokratisk politiker: ”Filmen berör verkligen. Blir helt stum av de erfarenheter som framkommer.”


”Det är fruktansvärt men sant att man blir så skadad ECT! Jag har även fått svåra tandskador o käkskada mm. Ingen ersättning.. Har fått över 100 ECT. fick ECT när min mamma dog för snart 6 år sedan. Kommer inte ihåg min sista tid med mamma eller begravningen.. över halva mitt liv är utraderat tyvärr. Är så ledsen och ensam. Det är tack vara mina söner jag orkar kämpa vidare”


”Tack, har fått 16 ect behandlingar under -06. Jag har många av biverkningarna som filmen visar.”


”Fruktansvärt!!.. Jag blir förbannad om jag ska försöka ge skrivna ord en känsla. Det enda man riktigt äger av sig själv är själen/sinnet, för man har inte rätten att dö eller ta livet av sej själv. Men rätten för andra att bruka våld på den, verkar inte ha några begränsningar. Det ser man i rättssystemet oxå när nånting hänt.”


”En väldigt bra och viktig film som är värdefull på det viset att den visar den andra sidan av myntet som inte kommer fram när människor blir erbjudna ECT .”


”Hej !
Den är väldigt bra gjord.
Ja man vill bara gråta, fattar inte att jag är faktiskt en av dom, jag är oxå skadad för livet
Hoppas hoppas verkligen att det kommer att hända nåt fantastiskt att man kommer att stoppa ect o betala ut ersättning till skadade, visst pengar hjälper inte att få minnet tillbaka men hela livet är faktiskt förstört…..”


”Känner igen mig till viss del. Även om många minnen från förr har kommit tillbaka finns fortfarande många luckor kvar. Tycker också att jag tappat en del av min kognitiva förmåga.”


”Riktigt bra film! Förstår inte varför man fortfarande använder elchocker när det finns alternativ medicin som är mer vetenskaplig och som får bättre resultat, utan några biverkningar.”


”Jeg synes det er rigtigt godt og vigtig at I har lavet en dokumentar om beretninger af ect.

Jeg kunne godt tænke mig, at vi i Danmark fik lavet en ligende.
En film hvor vi er flere der fortæller om hvilke bivirkninger og skader vi har fået og hvilken påvirkning det har på at fungere i en dagligdag m.m.

jeg har prøvet at lave et forslag derom om lagt på den hjemmeside på facebook som pernille har lavet.

Mange hilsner kate”


”Jag såg klippet,det va jätte bra klipp och information hur det igentligen är i verkligheten. Det är fruktansvärt att det får användas. Att man får men och skador, hemskt stackars dem människorna, madröm. Att det änns finns, det borde stoppas. Men samhället gör som dem vill, utan empati och medkänsla överhuvudtaget finns inte idag. Aldrig vågat testa elchocker. Jag tänkte också på medicner som ger skador och fördärvar. Jag märker och märkt länge när jag ätit medciner vad dem gör med mig, stor viktökning, jag är manisk, sömnstörningar, påtänd och fått svåra tikc,det blir värre psykiskt så klart. vågar inte sluta medcinerna som gör det, är rädd att jag blir ännu sämre om jag sluta med dem. Så det är svårt att vara sjuk i dagens samhälle.
vänliga hälsningar karin”


”Hej! Jag har sett filmen två gånger och jag tycker att den är mycket sann och belyser och bekräftar det jag redan visste, men den är mycket viktig för den går att sprida till allmänheten. Jag har delat den till 100 personer på facebook. Jag tackar dig och alla som medverkat till denna film.”


”Tack för filmen! Känner igen…
alltför väl.!!!
Skräckkänsls!!!
Skulle behöva berätta.
Ryser o gråter när jag hör Kaliber om ect behandling idag, har så hemska minnen, inte bara awareness utan med minnet och funktionsnedsättningar…!
Tack för ditt engagemang!
Många hälsning
/Helén”


”Hej har nu sett hela delen, och vad skall jag säga? Det finns saker i världen som inte har några ord. Och tyvärr är detta ett exempel bara. Och det finns de som inte bryr sig för att det gäller inte dem. Men jag är ingen expert men mina ögon ser hur världen glider undan.”


”Hej,
Jag tycker att det ä bedrövligt. Varför använda en metod som verkar göra mer skada en nytta. Usch vad tråkigt!! Stackars människor!!!
Men jag tycker att de människor som försöker uppmärksamma detta är guld värda. Hoppas att detta arbete kan leda till något positivt.
Med vänlig hälsning


”Jo, jag har sett filmen med vittnesmålen efter ECT-behandlingar, det är så tragiskt…
Jag anser att de ska ha ett STORT skadestånd! Inte för att de blir friska av det, men det kanske i alla fall kan fungera lite lite som ”plåster på såren”…”


”Tycker samhället är orättvisst, ganska sjukt ibland. Man vill ju att alla människor ska behandlas rättvisst som man själv vill bli behandlad. Men så är det inte. Men bra att samhället ändå förebygger sådant så det inte händer. Det är så synd, nästan som exemplet misshandel och mobbning på äldreboenden i Sverige.”


”Den här filmen har jag sedd flera gånger och har även kommenterat den flera gånger. Jag tycker den är verkligen chockerande.”


”Ja, jag har kollat på filmen. – Det skrämmande mönstret går igen; minnesförlust, identitetsstörningar, koncentrationssvårigheter, inlärningssvårigheter. – För en utomstående lekman ter det sig ju alldeles oacceptabelt med den grava mentala stympning av vitala hjärnfunktioner som följer med en ECT-behandling.”


”Filmen var hemsk och obehaglig. Jag tycker att det är fel att sjukvården gör så mot svaga patienter. De har bara fått skador som man skanske skulle kunna få när man är äldre och symtomer som förstör hela deras liv.
Det är borde inte hända och man borde stoppa sådant!
Folk borde uppmärksamma de här händelserna och ta i tu med de. Folk ska inte bli svarta och tomma i huvudet, få muskelskador, koncentrationssvårigheter och dåligt samvete som trycker på hela tiden!!!!!!!!!!!!”


”Hej! Nu har jag sett den, ECT verkar obehagligt och jag tror inte heller på den behandlingen.”


”Hej
Tack för email
Jag hoppas dom tvingar inte mig att göra. Tack för att du förvarnade mig
Tack för allt”


”nu har vi sett filmen och hon fick din mailadress så hon hör av sig jättebra! tack för att du finns och för det arbetet du utför! Vänligen Lena”


”Filmen är skrämmande sann.
Jag är tacksam att du skicka ett julmail, annars hade jag nog ej orkat tagit tag i detta, var på gång för 5 år sen efter uppdrag granskningsfilmen men skämdes nog att jag utsatt mig för denna mentala våldtäkt jag tryckt ner sen 1999, allt för att dom nästan hota att detta ect var enda utväg för mig att bli ”bra”det dog en person på avd. vilket tystades ner vet ej av ect men.
Sen när jag skulle ut i öppenvården var det en på Vällingby psykteam som hade offrat sig för jag var ett svårt fall…misshandel ätstörning suicidfarlig.
Men nu ska jag försöka lära mig att förlåta mig själv och lyssna på Torsten Flink ”jag reser mig igen..
Jag har hela tiden undrat hur mycke skada min hjärna tagit av detta, trots jag frågat psyk om detta har dom hela tiden sagt det är ofarligt.
Efter nästan 10 års användning av fluoxetin vilket orsakat tandlossning, så tror jag mig förstå sambandet med ect, denna flyykt från sanningen som mentalt stressat ”tänk om nån kommer på att jag ej vet vem jag är” inga minnen från förr och ständigt måste ha full kontroll jag avskärmat mig socialt.
Men det är väl så vi kan ej ta in mer kunskap än vi klarar av att ta konsekvenserna av och nu är jag redo för upprättelse och jag skäms ej längre.

Tack för att deu kämpar i denna fråga”


”Jorå jag har kollat på filmen. Den var bra tycker jag!”


”Ny dator nu så jag har kunnat lyssna av de olika vittnesmålen . Som sagt var så är det ju helt skrämmande uppgifter som kommer fram från drabbade patienter. Det verkar mer handla om tortyr och stympning av vitala mänskliga funktioner som tycks omfatta hela personligheten med svåra och livslånga hjärnskador som följd. Det förefaller för en lekman helt obegripligt att detta tydligen legitima övergrepp kan få förekomma år 2014?
Jag har då lyssnat på ännu ett inslag om vittnesmål om ECT:n. – Starkt inlägg står ju sjuksköterskan för slm inte i något fall sett till några förbättringar. Man kan ju verkligen undra om den här väldigt tveksamma behandlingen har någon form av lobbygrupp bakom sig? Dvs att det ligger krassa ek. intressen bakom det hela ? Och hur försvarar man behandlingen på högre nivå sett ur ett patientsäkerhetsperspektiv som det så ofta talas om? Vad säger t.ex vår hälsominister om det hela? Både märkligt och svårt det här?! //Hans”


”filmen är väldigt talande och stark. Hoppas att alla har möjlighet att se den.”


”Den filmen var riktigt bra och gillade att man fick höra berättelser. Jag är så glad att jag slapp elchocker!”


”Jag tycker filmen är bra, och du gör ett jättebra jobb mot elchocker. Kan jag hjälpa till på nåt sätt gör jag gärna det.”


”For the filming and editing, it’s great and professional. Pictures are quiet communicating the sadness of the situation. The only thing that catch my eyes (it’s a a small detail), it’s when you have 2 lines of text, some characters are touching each others. Otherwise it look great, Very well done.”


”Såg igenom filmen du bifogade. Tänker att det är som allt annat som myndigheterna håller på med. Skumraskaffärer. Man bestämmer att så här ska det vara- kör en upphandling på billigaste behandling och så länge människor inte kan uppvisa något konkret, utan bara ”upplevda” besvär så slutar deras ansvar där. Jga minns när jag själv jobbade på psykosavdelning, att målet inte var att patienten skulle bli frisk, utan att sluta skada sig själv och /eller andra. Detta kan man väl påstå att ECT klarar av att göra.


Jag minns också vilka som brukade vara de som gillade ECT-behandlingarna de genomgått i många år. Vi hade en kroniker (gammal missbrukare och hade suttit på (fasen också- har glömt namnet på anstalten- får faktiskt sämre minne när hemma-skrämmande…) som tyckte att det var enda sättet för honom att få glömma jobbiga tankar. Han hade gett upp det där med att behöva komma ihåg saker.”


”En God fortsättning på det nya året! Tack för att du delar med dig det här. Jag blir gråtfärdig när jag lyssnar. Har haft kontakt med psykvården under många år av mitt liv, men idag har jag tagit mig ur det! Känner mig friskare och gladare utan all psykofarmaka. Har en tro på Jesus som har varit till stor hjälp och bra vänner.
Med Vänliga Hälsningar, Andy”


”Tack för meilet och nyårs önskningarna! Jag såg nyss filmen och den är bra tycker jag, hoppas många ser den och drar lärdom av vad de vittnar om. Själv har jag instinktivt alltid kännt att det inte är bra, och de ger för starka doser. Men så länge de inte vet om annat fortsätter de troligen. Ber om ett stopp på detta. Ett fortsatt Gott Nytt År för er alla som jobbar aktivt för att stoppa detta ! Hälsningar : Britta”


”Du gör ett väldigt bra arbete, det är tur att sådana som du finns och hjälper svagare att höras! Mycket bra, och skrämmande, film. Gott nytt år!
Med vänlig hälsning, Ellen”


”Tack detsamma!! Fruktansvärt att se denna film…Men otroligt viktigt att sanningen kommer ut naturligtvis.

Hälsningar Johanna L volontär på Röda korset”


”Tack för du sprider information kring detta så svåra ämne för de som är
drabbade. Lycka till i kommande arbetet kring detta.”


”Er nya film är verkligen bra. Ger nog ”vanligt” folk en tankeställare.
Jag har skrivit på din protestlista- men det var länge sedan nu. Om du vill använda min artikel från Newsmill på något sätt är det fritt fram.
MVH//”


”Den är väldigt stark och mycket bra.”


”Mycket bra film som borde visas i nationell tv.”


”Hej!
Det samma, de video filmer som jag köpte var de utmärkt bra, och jag har delat den information till mina vänner,
Youtube film är exakt vad som har hänt med min släkt efter några alla el-chock.
Vad som jag hundrar är hur kan Pyskiatri ger el-chock till en person som har haft hjärnblödning några år sen?
Det är fruktansvärt man vet inte vägen hur i detta!
Mvh”


”Tack har sett filmen på YouTube, 6 minuter!
Mycket bra, lagom längd och välgjord,
allt väsentligt har kommit med.

Skickar vidare till vänner och bekanta för spridning.”


”Hej, god fortsättning och riktigt bra jobbat.
Jag var själv på väg att bli läkare men hoppade av medicinarlinjen
då jag ansåg utbildningen alltför toppstyrd o många av behandlingarna
helt omänskliga”


”Jo… – jag har kollat videon – och det är ett starkt budskap i den, verkligen…

Men alla med någonting kvar av egen tankeförmåga kan ju inse att ifall Wi kör 220 V direkt in i mobilen så går det åt helvete med den.

Så elchocker (ECT) in i den för ”vanlig ström” supersensibla elektromagnetiska och elektrokemiska tudelade hjärnbarken blir ju kort och gott en katastrof för dom allra flesta.

Det räcker ju med den elektromagnetiska strålningen ifrån en vanlig mobil i örat under en viss tid – för att hjärnan skall få irreversibla skador. Så ECT är väl mest att likna vid att stoppa in huvudet i mikron – kan jag tänka mig.”


”Mycket bra film, jag instämmer har själv blivit utsatt för ect på s:t göran
vänligen cicci”


”Jag har sett filmen och tycker den är talande bra. Fortsätt med det digra arbetet.”


”Jag beundrar dig och dina kollegor för ert arbete. Att arbetet fortsätter gläder mig. Ni behövs verkligen!!!
Mvh Britt-Louise”


”Utmärkt, intressant och skrämmande film. Jag har lagt den på min Facebook-sida.
Lycka till med kampen! Den är viktig. Pia”


”Förresten, har sett filmen. Den är bra. Visar ju tydligt problemen vid och efter ECT.”


”Hej

Den nya filmen är riktigt intressant.

Är det bara här i Varberg, men här går ECT behandlingar upp o ner, som mode… Ibland får jättemånga ECT och andra tider är det jättefå. Är det likadant överallt?

Här beskriver de ECT som att man ”startar om hjärnan” men det måste ju gå på andra sätt än fippla med hjärnan?!

Sen var det riktigt intressant i början att man skulle kontakta en somatisk läkare… Det är inte så enkelt då om man har psykiska problem så får man ingen hjälp fysiskt… Fick en järnstång i huvudet o tuppade av. Sökte på akuten med rejäl bula i huvudet och fick höra att allt berodde på… Stress. Fick några dagar senare, av annan läkare veta att det var hjärnskakning…”


”It looks excellent. I like that each person’s story uses different imagery. It makes them individuals even though we can’t see their faces.”


”Jag tyckte filmen var hemskt. Att någon ska behöva uppleva detta och att människorna som har gjort det mot dem fortsätter att göra det på andra. Okej de försökte få bort något som en sjukdom eller diagnos men det blev ju bara värre av elchockerna.”


”Ja den har jag sett och redan delat och ber folk dela den vidare! blev tårögd av den bittra sanningen i filmen. GRYMT BRA film.”


”Jag har sett er nya film och jag tycker den är bra och informerande, om än så tragisk att jag inte kunde se hela…”


”ja, ang. ECT så har jag lyssnat av filmen och det är ju skrämmande om det är på detta sätt.”


”Känner så väl igen mig i många av dessa klippen… Ingen ska behöva ha det så här// ch”


”Tack för ditt mejl med önskan om en God fortsättning! Jag önskar Dig detsamma! Jag har sett er film om ECT och har även skrivit om ECT i ett skolarbete. Det är fruktansvärt! Jag FÖRSTÅR för mitt liv inte varför de fortfarande håller på med denna galenskap, för det är just vad det är. De som utför dessa behandlingar är en typ av mördare så tillvida att de dödar människor själsligt, de tar livet – inte av dem – men från dem. Det borde vara straffbart och totalförbjudet sedan lång tid tillbaka!!! Tack för ditt engagemang! Mvh E.R.”


”Filmen är seriös o beskriver de behandlades upplevelser och erfarenheter i samband med o efter elchockerna. Det är helt i sin ordning att skilja på patientens upplevelser o förmågan att bedöma skadorna som uppstått. Det kan vara svårt att veta vilka skador som är relaterade till elchocksbehandlingen eftersom det i de flesta fall inte finns någon dokumentation av patientens hjärnas funktioner o utseende innan behandlingen.”


”Jag tycker att det är en mycket bra film nästan för snäll när det gäller detta ämne. Jag har själv fått ECT och var av med mitt korttidsminne i ett år och så mycket jag led om det och man informerade inte om biverkningar innan behandlingens början. Jag kan gärna dela filmen.”


”Känner igen mig själv,Mitt liv är totalt förstört av ECT.Alla mina tänder är skadade o en käkskada.har fårr en hudskada som ovanför ögonbrynet som det blev en tumör av.hala mitt liv är utraderat, har svårt att lära mig nya saker o är personlighetsförändrad mm mm. har fått ca 150 ECT,PG av att jag gick in i väggen när min mamma dog för 6 år sedan,Det är en stor sorg för mig .Hoppas man kan hjälpa andra människor i alla fall”


”Skrämmande och obegripligt att behandlingen fortfarande existerar!
Viktig film!”


”Hej Tommy! Å herregud vad bra, SÅ K:”BRA FILM! Tårfyllda ögon när jag tittade, sanningen gör ont minst sagt. Självklart delar jag denna! Tack för att du skickade denna. Gott nytt år!!! Må detta bli året då elchocker och alla psykiatrins övergrepp avskaffas!”


”fy så fruktansvärt blir helt skakis när man hör om detta….och såå ledsen också,fruktansvärt,”


”Tragiskt, men den är välgjord tycker jag.”


”Fick ett fint svar på filmen: ”Hej Tommy! Å herregud vad bra, SÅ BRA FILM! Tårfyllda ögon när jag tittade, sanningen gör ont minst sagt. Självklart delar jag denna! Tack för att du skickade denna. Gott nytt år!!! Må detta bli året då elchocker och alla psykiatrins övergrepp avskaffas!”


”Hej, Jag tittade på filmen – det är förfärligt att det sker i Sverige idag och det är ju väldigt viktigt att dessa data och filmen kommer ut, så att det blir känt! Henrik”


”Jag tittade på filmen. Det är mycket bra att ni informerar om dessa hemska saker som pågår och att det finns vittnesmål där i filmen som berättar om det. Ett totalt stopp för ECT borde vara en självklarhet! Christina”


”Har nu sett! Har även tidigare hört om negativa resultat. I min värld kan en kortslutning bara göra skada oavsett var den sker. Min gamla mamma har jobbat i mentalvården som ung, men tyvärr så anser hon att ”elchockerna hjälpte så många människor till ett bättre liv, alla blev så lugna å harmoniska efteråt, även om de klättrat på väggarna tidigare och varit såå oroliga.” Verkligen den gamla synen att alla ska vara fogliga utan att se hur de mår under ytan. Ända försvaret då var väl att de visste inte bättre, och hade inte några direkta alternativ på den tiden.”


”Hemsk film.. min mamma blev erbjuden elchocker till mig när jag var yngre och omyndig, idag tackar jag alla högre makter att min mamma sa nej!”


”Hej och tack, vet hur ECT gör med folk, min mamma har fått c.a 9st och är tvyärr inte samma mamma idag som innan, hade ja vetat vad detta gjort mot henne innan hade ja ALDRIG gått med på detta !!! men du gör ett fantastiskt jobb :-D”


”Den visar vad som händer med personer som genomgår ECT.

Den är sann, hemsk osv

Alla patienter som genomgår detta får skador.
Endast 1 ECT behandling ger patienten skador.
Alla borde se denna filmen speciellt dem som tror att ECT är så bra, att ECT går att göra om så att den blir ofarlig, att den är olika beroende på vart man bor osv.
Borde gå program på TV om denna hemska sanning.

När killens pappa utsattes för ECT kom det väldigt nära mig.
Jag blev livrädd och skrämd.
1 behandling hade han fått när jag fick veta detta.
Skickade massa fakta till killen osv men han ville inte tro mig.
I Lund hade dem enligt honom gjort om ECT och gjort det bättre.

Hmmm att det finns sådana som tror på detta, fy.”


”Fantastisk bra film. Verkligen bra gjort”


”Jag har sett filmen.
Skakande vittnesmål som talar för sig själv.”


”en mycket bra film och man blir ju upprörd att samhället och myndigheterna tillåter den skadliga ovetenskapliga elchocksbehandlingen att fortgå. Skrämmande.”


”Tack för ditt mail!
Jag såg filmen I förmiddags.
Jag blev jätte glad när jag så
ATT NI HAR GJORT DEN!!!!!
Den gick rakt i hjärtat! Den gjorde det hela mycket VERKLIGT,
ATT det är som det fortfarande är!
Heja heja på er!!!!”


”En mycket bra film, den talar verkligen för hur farligt det är med ECT.
När jag tittade på filmen kom jag på att det är ju fler biverkningar av ECT
som jag inte tänkt på varför jag är som jag är.”


”Tack, det var en mycket bra film.”


”Suveränt bra!”


”Videon ser ut att vara av bra kvalitet, innehållet är ju bra men inte roligt att lyssna på.
Inte kul att påminnas av psykarna.”


”the film is fantastic!”


”Super, product…”


”Jag vill lovorda din film och det arbete du gör för offren från den moderna psykvården och arbetet med att få bort denna destruktiva verksamhet som egentligen hör hemma i medeltiden!”


”såg proffsigt ut.”


”Ja, jag har sett den via KMR linjerna och den är riktigt bra.
Strålande jobb!”


”Det var en mycket bra film! Jag hoppas att många som är deprimerade eller känner någon som är det ser denna film samt annan information om ECT. För att kunna avstå den behandlingen och kunna undvika framtida men.”


”Kanonbra film!
Blev påmind om att jag har fortf biverkningar efter etc. Har spasmer ryckningar är fruktansvärd spänd i käkarna
… Fast min räddning var att jag pratade o fick hjälp av dig o att jag flydde hit ner. Hade jag varit i min gamla miljö hade jag inte levt idag. Men jag fann styrkan här. Men oj vilken kamp det varit
Önskar dig en fin jul och att vi alla får uppleva ett fantastiskt 2014”


”Fantastiskt bra!
Snyggt jobbat!”


”Hej jättebra god jul”


”Fantastiskt bra film!”


”Riktigt proffsigt och ett fantastiskt bra meddelande!!!
SUPER!”


”Kollade på detta.
Heja heja!
Bort med dem.”


”MYCKET BRA!”


”Mycket upplysande film. Man vill inte tro att detta är sant och fortfarande pågår. Detta är barbari! Bra gjort. Nisse”


”Hej!

FANTASTISKT BRA!!!!

OTROLIGT ENKEL OCH TYDLIG!!!

OCH SORGLIG!

OCH HOPPINGIVANDE.

VILKET BRA ARBETE NI GÖR!

wow”


”Virkelig vild god film hvor ville jeg ønske vi havde jer her i Danmark, i kæmper en sej kamp. Jeg er meget ensom her og har lige skrevet til Herluf igen håber han svarer. Jeg har kontakt til nogle piger der har det svært efter ECT men fælles for dem alle er at de har psykiske problemer der er svære og derfor ikke har energi til at tænke over de skader der er efter ECT. Og tænker egentlig at der er en stor problematik i at dem der får ECT er psykiske så dårlige at de knap opdager skaderne fordi de bliver dopet af medicin og egentlig har mistet livsmodet også. Patientforsikringen har heller ikke skrevet endnu men i Januar skriver jeg til dem.
Ønsker dejlig jul til dig og din familie.”


”Bra! Har ni gjort hela filmen själva? Per”


”Good work, keep on.”


”Mkt bra. Det gäller bara att få så många som möjligt att se filmen.”


”Mycket bra gjord film.”


”Mycket bra film. Vill passa på och önska god fortsättning och GOTT NYTT ÅR.”


”Fantastiskt bra o välgjord video!!!”


”Jättebra film! Må så gott!”


”Filmen var alldeles utmärkt.”


”Filmen är toppen att visa för andra och få dem att förstå vilken idioti det är att skicka el ström in i hjärnan där det redan är en viss ström. det är inte konstigt att människor blir dåliga av ECT. Hur kan jag bränna ut filmen på en egen DVD. God Jul”


”Hej! Jag tycker det var en jättebra video 🙂 snyggt filmat!”


”jag har sett filmen och tycker den är jätte bra! väldigt bra för människor att kolla på och ta till sig! bra jobbat!!!”


”Nu har jag läst och även sett filmen om elchocker, hemskt att det ska pågå sådant i vårt samhälle :’(”


”Det är jättebra att den visas helst frekvent.”


”Hej! Jag tycker faktiskt att den är rätt intressant… Dock känner jag med de som är drabbade och deras anhöriga..,att detta händer vid behandlingar som trots allt är medicinskt beprövade, känns lite tråkigt!”


”Hej igen!
Jag hann se största delen av filmen innan det tog stopp av nån anledning. Det är bra att fler och fler träder fram och berättar om sina erfarenheter av ECT. I nuläget så nästan hånskrattar läkarna åt mig när jag berättar hur behandlingen påverkat mig. De säger att man inte kan tappa så mycket minne av ECT. De säger att det inte finns vetenskapliga bevis för att ECT ger så dåligt minne och svårigheter som jag berättar om. Jag sa till läkarna att det inte finns några vetenskapliga bevis för att ECT INTE ger så dåligt minne och svårigheter. Då kom hånskrattet igen. Som om jag vore dum. Jag förstår inte varför läkare m.fl. håller fast vid sin övertygelse att ECT inte ger svårigheter långt efteråt. Jag tycker det är viktigt att detta kommer upp till debatt
/Ulrika”


”Tycker att du gör ett fantastiskt jobb . Ha en god jul och ett gott nytt år. kram Ricky”


”Jättebra! Cecilia”


”Oj vad bra den var!”


”Jättebra att ni sprider truth om denna motbjudande verksamhet, tycker jag.”


”Hemskt att det finns i vården om det är sådär skadligt.. Bra film, men sorglig samtidigt..”


Socialdemokratisk politiker: ”Filmen berör verkligen. Blir helt stum av de erfarenheter som framkommer.”


”Tack, har fått 16 ect behandlingar under -06. Jag har många av biverkningarna som filmen visar.”


”Skrämmande vitnesmål,undrar hur många procent som blir hjälpta mot själpta?”


”Sett den här videon ngn vecka sen. Hade ingen aning om vem som gjort den. Visade denna till en bekant som kände igen sig och blev så chockad. Hon hade ingen aning och kände bekräftelse. Tack för filmen. Hoppas de kan hjälpa många och varna många. Bra gjord”


”Filmen i sig är gripande, sorgsen och allvarlig, tycker jag. Den berör.”


”Bra! Det var många människor, med skilda upplevelser. Det är så det är, det drabbar oss alla olika.
Och skönt att det inte var något filmat från själva ECT-behandlingen (för det får mig att kräkas).”


”Det var en glad överraskning att höra av dig!

Jag har sett filmen två-tre gånger. Den är stark och ”avskalad” och mycket trovärdig, ja, så upplever jag den.

Med mig är det bra, med min pojkvän inte så bra … De sex ect han fick verkar inte gjort så stor skada, men han säger ”det är något som inte stämmer”. Han är chockad efter två månader på Falbygdens sjukhus, där han blev sämre, inte bättre. Han har svår ångest och en medicinering som inte fungerar.
Jag har föreslagit att söka hjälp utanför sjukvården, men han vågar inte utsätta sig för den konflikt det skulle kunna innebära (med en kritisk inställning). Samtidigt är han själv skeptisk och tvivlande och vill ju helst slippa ”alltsammans”.
Ps.Vår kontakt har betytt och betyder mycket för mig.
Jag följer Ect-sidan på Facebook varje dag.”


”När jag såg er nya film om(ECT) behandlingen och dess följder tänkte jag ”äntligen”, eftersom de som har blivit utsatta för denna ofattbara behandling, deras röster har sällan eller aldrig fått nå ut till det ”ovetande” folket. Det var 65 år sedan jag blev utsatt för dessa omänskliga elchocker. Här följer en del av det scenariot:

Behandlingsrummet:
en säng, en pall
Personer:
Läkaren, vid sängens ena långsida, leende
Sjuksystern, vid huvudändan, såg oberörd ut
Två vårdare, vid huvudändan, viskande något sinsemellan
… de kyliga metallbitarna på var sin sida av min panna- nedräkningen- det meningslösa mörkret- det dimmiga uppvaknandet.

Den medmänskliga frågan blir:
Botar dessa elchocker?
Det har inte ens Socialstyrelsen,
hittills, kunnat svara på.

Må jag till sist få skrika ut det saknade ordet: -SAMTALSTERAPI!”


”Men jag har sett filmen för ett tag sen och tycker den var väldigt rak, enkel och kom med bra budskap! Skönt att det händer saker och att folk står fram. Det jag kunde sakna lite var kanske att man skulle få se mer av personerna i bild och inte bara att det stod ett namn med ljudklipp..”


”Mycket bra film , va ledsen man blir att det kan förekomma sånt”


”Nu har jag sett den. Den e bra. Kram”


”Jag tycker elchocker är mycket onda likväl medicineringen mot psykiska sjukdomar. Det är mycket bra att du spritar kunskapen om detta. Det finns alternativ medicin och behandlingar mot psykiska sjukdomar. De vill man förstås förbjuda. De som står bakom allt detta vill ju göra oss till viljalösa zombies, som de kan använda för deras onda syftar, och det lyckas mycket bra med elchockar och kemiska preparater. Familjen Rothschild som står bakom kemisk medicin använder de inte själva. De använder homeopatisk medicin som de vill förbjuda för andra. Jag önska dig en god jul och ett gott nytt år. Tack för att du sprida kunskap om den här galenskapen. Med vänliga hälsningar”


”Har tittat på din video igen, och återigen sitter jag här, rasande och chockad över att dessa grova övergrepp kan ses som en konstruktiv lösning, när dessa så kallade ”behandlingar” tvärtom orsakar just depression och ger människor hjärnskador för livet. Det borde ju vem som helst fatta, att förlorar man sitt eget minne och blir totalt desorienterad, så förlorar man ju därmed stora delar av sitt eget liv. Hur sjutton ska det kunna få någon människa överhuvudtaget att må bättre? Tänk att inte ens kunna minnas vem man är, eller sina egna barn, att aldrig kunna återgå till ett normalt fungerande liv! Och det är inte bara dessa offer som förlorar sina liv, utan alla i ens närhet blir ju faktiskt offer – familjer förstörs, äktenskap likaså, och alla dessa barn som på sätt och vis förlorar sina föräldrar… Vem skulle inte bli deprimerad i en sådan situation? Grrrr!

Inga behandlingar som ger människor hjärnskador borde vara tillåtna, vare sig det gäller vuxna eller barn. Och det är bland annat detta som är så chockerande, att staten kan legalisera något så fruktansvärt och kränkande, att de tar sig friheten att sudda ut människors liv, med den patetiska ursäkten att det är för deras eget bästa? Precis som jag skrev i mitt inlägg på din protestlista, det här liknar en tid som jag trodde var förbi för länge sedan. Att låsa in psykpatienter och idiotförklara dem och därmed ta ifrån dem rätten att bestämma över sina egna liv, och sedan genom tortyrmetoder försöka få dem friska… Då har vi inte kommit någonstans, trots alla dessa århundraden som gått.

Vad exakt tror psykvården att de ska kunna uppnå med dessa övergrepp? Jag menar, vad exakt ska ske i hjärnan har de tänkt, som då ska kunna vara till hjälp mot depressioner och psykiska störningar? Det fattar inte jag, och inte för att det spelar någon roll. Endast riskerna med ECT, alla dessa katastrofala biverkningar, borde vara tillräckligt för att förbjuda den här tvångsmetoden. Och det säger ju sig självt hur absurt det är, att tro att våld och övergrepp, något som orsakar depressioner, är lösningen för att bota depressioner! Det är en anomali! ”Jag har en idé! Vi raderar ditt minne så får du möjligheten att må bättre, för då minns du ju inte vad som fick dig deprimerad ifrån början!” Hur korkad får man egentligen lov att vara? Och sedan tro att hjärnan inte ska ta allvarlig skada av att man för elektricitet genom den! Det är ju självklart! Det är ju knappast hjärnkirurger som utför dessa ingrepp. De skulle för den delen garanterat protestera lika högljutt som alla andra som fått veta det här. Dessa metoder är omänskliga!

Peter, jag tycker verkligen att du ska skicka in den där protestlistan till någon tidning eller till teve, så att någon artikel eller något reportage görs om det här. Om folk, inte bara de som letar efter den här informationen på nätet, utan alla får veta vad som sker där ute, då tror jag att det till slut skulle leda till en förändring inom psykvården, även om det kanske tar tid. Och du har ju redan påbörjat ditt arbete för att motarbeta användandet av elchocker, men massmedia måste också uppmärksamma problemet, för det är nog först då som politiker reagerar och vidtar åtgärder. Skulle dessutom resten av vården, exempelvis just hjärnkirurger, uppmärksamma det här… Det skulle kunna bli ramaskri. Det här är ju trots allt inte en fråga som rör endast psykvården, eftersom de faktiskt går in i människors hjärnor och gör slarvsylta av dem. Och vem som helst av oss där ute skulle kunna bli deprimerad och ett offer. Det här berör oss alla!

Peter, du är helt rätt man att ta dig an den här uppgiften med ditt engagemang i mänskliga rättigheter, det vet jag.

Än en gång: JAG PROTESTERAR, HÖGLJUTT, MOT ECT!”


”Jättebra!!!”


”Hej. Den är jättebra professionell och informativ.”


”Fruktansvärt!!.. Jag blir förBannad om jag ska försöka ge skrivna ord en känsla. Det enda man riktigt äger av sig själv är själen/sinnet, för man har inte rätten att dö eller ta livet av sej själv. Men rätten för andra att bruka våld på den, verkar inte ha några begränsningar. Det ser man i rättssystemet oxå när nånting hänt.”


”En väldigt bra och viktig film som är värdefull på det viset att den visar den andra sidan av myntet som inte kommer fram när människor blir erbjudna ECT .”


”Hej igen! Jag har precis sett filmen nu och först måste jag säga att det verkligen var en hemskt film, hemsk i det avseendet av vad alla som medverkade i filmen hade blivit utsatta för och led av för biverkningar. Den var verkligen proffsigt gjord och jag tror att den verkligen får folk att tänka till. Sen fick jag på rekommendationer på YouTube på sidan ett annat klipp där man fick se hur en hel elchocksbehandling gick till, det var verkligen fruktansvärt. Jag vill verkligen vara med och sprida den och skall dela den till så många jag kan! Anton”


”Ja Tommy Larsson bra film.Verkar som effektivitet och pengar åter igen är viktigare än människor.”


”Filmen var bra gjord, innehållet fruktansvärt. I Sverige är det inte tillåtet att dö eller ta sitt liv, men att andra ska få bruka våld på en verkar det tamt med bestämmelser på och det ser man i rättsväsendet oxå vilka ynkliga straff det är Om det blir något.”


Grymt proffsig!! SÅ förbaskat bra gjort!! Respect! Jag är full av beundran av ert arbete med denna film och hela ert arbete på nätet. //Kaj


Jo, den är jättebra! Just att den har autentiska vittnesmål väger ju oerhört tungt och den är proffsigt gjord.
Bra gjort!!!
//Karin


”Hej! Filmen var bra, sansad men faktiskt litet otäck. Den hade något som gjorde att jag gärna tittade till slutet:) Det är otrevliga skador de får. Frågor: ECT är ju en farlig ”behandling” och ändå använder man den. Finns en djupare agenda bakom? Och andra länder, hur vanligt är ECT där? Är Sverige värst? Hälsningar Marina”


”Jag har sett filmen med vittnesmål från ECT-skadade personer. Verkligen skakande film. Ingen kan väl undgå att beröras!! // Inga”


”Underbar !!!!!
Vet min Mornor fick redan detta på 50-60 tal!!!!!
Med samma typ av biverkningar!!! OMG!
Att det inte stoppats INNAN”


”Det var några slående ex. på vad ETC kan orsaka.
Glad att ni finns som orkar protestera mera regelbundet. Mvh Rolf”


”Jag blev berörd av filmen. Det är fruktansvärt. Syfte med filmen, om jag förstod det hela rätt, är att sprida kunskap information kring ECT och samtidigt visa på att man inte är ensam. Det som kanske inte kom fram så tydligt är vart man kan vända sig. I slutet av filmen fanns en länk. Jag har hål på balansbågarna och detta bidrar till yrsel, balanssvårigheter, överkänslig mot yttre och inre (egna inre kroppsljud) ljud. Jag startade en öppen Facebookgrupp pga att jag kände mig ensam med denna sjukdom. Min uppfattning är att en öppen grupp sprids fortare. De som har samma svårigheter hittar den lättare. Det är också skönt att få höra och läsa vad andra känner, samt dela hur man har gått vidare.
Mitt råd är att starta en Facebookgrupp som riktar sig till målgruppen, vänner och anhöriga till dessa. Här kan man då länka vidare. Jag märkte att det betyder mycket vad man skriver vad gruppens syfte ska utmynna i för att få en bra stämning i gruppen där man stöttar varandra. Jag sprider filmen vidare på min privata sida i Facebook. Den hör inte riktigt hemma i en pedagogisk grupp.
Må så ”gott” på pepparkakans dag.”


”Den var väldigt bra, ska dela den,,Hälsningar Edibe/”


”Det rullar på lite sakta, men åt rätt väg. Bra upplägg på på videon. Lägger upp den.
Hälsningar / Heikki”


”Alltså , varför ger man elchocker? Är det enbart för deprimerade eller …hm alltså jag fattar inte varför , det kan väl en 6 åring förstå att det inte är bra! För mig som inte är insatt känns detta helt otroligt ..kan det ens vara lagligt???

De första kommentarerna på videon i sköldkörtelforumet blev Fruktansvärt, Fruktansvärt . Jag delade din hemsida också. Jag ska lägga in videon på alla hälsosidor jag är i . Läka Naturligt. Nordiska huskurer etc etc och alla de andra ..”


”Hej har nu sett den,var hemskt men inte så hemskt så man mådde fysiskt illa. Det var ett klipp när kaninernas päls dras bort utan bedövning pga företag/kunder vill ha ullkläder.Detta klipp kunde jag ej se för då vet jag inte hur jag skulle må. Detta klipp är fruktansvärd. En kvinna/mamma blev Tvingad! till elchocker. TORTYR vill jag säga att detta är.Tortyr ska inte förekomma. Det måste vara Nazister som utför elchocker.Jag känner ingen som blivit utsatt,är inte själv utsatt men ingen borde bli utsatt av detta. Ström i huvudet kan väl vem som helst förstå att det ger allvarliga men! Bara för man är deprimerad tex ska man inte utsättas för detta. Hur vanligt är detta igentligen? Med vänlig hälsning Elly”


”Jag finner filmen att vara bra och saklig information om skadorna vid ECT behandling, utan att vara mässande. Fast den är kort fick jag en ganska mångsidig bild av reslutaterna och en helt klar motvilja mot denne typ av ”vård”, som jag aldrig ville rekommendera till någon.”


”jag kan inte så mkt om det, de sa i skolan att personer med svåra depressioner kan använda el chocker som sista ut väg och att många blir bättre efter det. den här filmen visar ju uppenbarligen att det är något man inte ska utsätta patienter på då det är för stor risk att hjärnan tar skada utav det. jätte läskig att det här tillåts och att det inte är personer i vården som protesterar mer. patienterna liter ju trots allt på att läkaren vill hjälpa och bota och vet vad som är bäst. och när läkaren och vården gör så så tappar man sitt förtroende och känner sig kränkt. ska dela denna på facebook och varna alla jag känner. bra att du sprider kunskap och eftersom jag ochså har den nu kan jag sprida den vidare. nästa gång jag sitter framför en psykiatriker ska de minsann få höra- jag ska upplysa deras förstånd. för allt de lär sig i skolan stämmer inte.
mvh helen”


”Den är jätte bra och behövande. Jag önskade att jag och mina anhöriga såg en sådan film innan det hände mig.”


”Meget bra film, Thomas, Tak för du delte denne. Vi må lave en like film på Dansk etter er förebild. Jeg skall tale me någre venner om dette. De er filmere och kan nog hjelpe oss. Dette var en Ton 40-film och den gick rakt in i hjertet. Tak!”


”jag blev väldigt ledsen av att se den!
Och det är delvis bra, för det är ju sant, så folk ser vad som händer!”


”Den är otroligt bra och stark! Synd att ETC orsaker sådana skador, väldigt stark film!
Jag kan dela filmen i min blogg under helgen, tkr budskapet är starkt!


”Mycket bra film som belyser sanningen angående ECT behandling utifrån den ”utsatta” individens perspektiv. Den är mänsklig, verklig och berör på ett sätt som oundvikligen skapar en reaktion hos den som ser filmen.”


”Känner igen mig själv i filmen!!!
Ska skicka in anmälan till IVO idag”


”strålande”


”filmen skit bra”


”Usch så hemskt! Nä, ingen uppföljning, det känner man igen! När psykteamet var här hos mig för en månad sen frågade de mig om jag hade fått elchocker! Jag liksom va? Nä!? Som om det vore helt normalt!”


”Det var en bra film, hoppas att den blir till hjälp så iaf någon slipper utsättas för detta elände som ect är…”


”Precis rätt stämning och de elektriska urladdningarna var läskiga. Sen, det som är viktigast är tyngden i det som sägs och det kunde man inte klaga på. Det måste göra intryck på den som inte är helt förhärdad.”


”Denna filem kommenterade jag redan att det var fantastisk film!”


”Såg denna film nu. Jag har bara en fråga ” ska detta vara slutresultat från proffs-vård?” Har delat filmen”


”Hej! Underbart bra film!! Bra jobbat! Delade den. Ml, Chris”


”Tommy Larssons film är trovärdig och professionell. Efter att någon hjärna sett den filmen tror jag inte att den hjärnan skulle gå med på att få starkströmspulser på upp till 400 watt i upp till 5 sekunder igenom sig för att även gå igenom ett stort epileptiskt anfall.”


”Den er rigtig rigtig fin, godt lavet. Jeg blev meget rørt og også rasende over det er nødvendigt at kæmpe sådan for noget der er så åbenlys skadeligt”


”Jag grät när jag såg det här. Magen knöt sig. Stackars människor. Vad har sjukvården för rätt att utsätta någon för denna tortyr. Det måste bli en förändring, nu.”


”Videon är bra! Det är bra att det kommer mer och mer info på svenska om de svenska omständigheterna, eftersom det mesta förut kom från USA, och då märkte jag att många liksom slog ifrån sig med ursäkten att ”Ja men det där är ju i USA”. Du/ni gör ett jättebra jobb och det är så skönt att det finns personer som du och alla de andra som hjälper till. Nu har jag delat videon.”


”Jag tycker den är hemsk, man blir skrämd.
En sann och bra film som alla borde se.
Sådana här sjuka behandlings metoder borde inte få finnas.
Alla människor som genomgår detta får skador för livet, efter bara 1 ECT får patienten skador.
Har skickat den till en vän som har vart utsatt för ECT han kände igen sig i den.
Ska sprida denna filmen samt namninsamlingen.
Hittills har jag fått namninsamlingen att öka med några påskrifter
Marie”


”Mycket bra film som belyser sanningen angående ECT behandling utifrån den ”utsatta” individens perspektiv. Den är mänsklig, verklig och berör på ett sätt som oundvikligen skapar en reaktion hos den som ser filmen.”


”Tyvärr är ju allt sant! Varför tillåts denna misshandel att fortsätta? Bra film, saklig och sorglig! Mvh Charlotte”


”jag tycker filmen är bra och visar verkligen hur människors liv förstörs av ECT behandling. Önskar bara att debatten om detta exploderar och får ett stopp.
mvh Eva”


”Känner igen mig mycket ifrån filmen!”


”Fruktansvärda vittnesmål, fruktansvärda övergrepp. Filmen är informativ – ger en liten inblick – (och fint gjord), men man skulle vilja ha mer… har ni kontaktat Kalla Fakta, eller Uppdrag granskning? Jättebra arbete du och andra gör”


”ja vad ska man säga? det är ju fan mind-raping och det grövsta brott som kan begås, och det helt öppet och det får fortsätta. Snacka om bedrägeri.”


”STOPPA ELCHOCKER (ECT) NU!”


”Det är varken mer eller mindre än en jättestor skandal att detta får fortgå. Hur kan läkare och sköterskor bara fortsätta som om de inte visste någonting om att deras patienter får hjärnskador? Hur kan det anordnas konferenser om ECT som om ingen någonsin hört talas om att människor skadas och dör av ECT?”


”Mycket bra film och SÅ CHOCKERANDE ATT DET FÅR FORTSÄTTA!!!!!!!!!!!!!! Hur ska man kunna förstå det??????? Hur kan NÅGON medvärka till dyligt??????”


”Känner igen mig till viss del. Även om många minnen från förr har kommit tillbaka finns fortfarande många luckor kvar. Tycker också att jag tappat en del av min kognitiva förmåga.”


”Denna film tar på ett självklart och informativt sätt fram de skadliga effekterna av elchocksbehandling/ECT.”


”Det låter helt fruktansvärt hur människor blir behandlade. Jag tänker att sjukvården/psykiatrin förstår inte alls hur människor ska behandlas. Jag blir riktigt att arg över den respektlöshet som finns mot människor.”


”Fick ECT mot depression, 4 ggr för några år sedan och tänkte då att tja, det var väl inget att bråka om! Jag blev ju av med min depression. MEN! Nu när jag ser filmen så upptäcker jag ju att många av de besvär som omtalas här, har även jag. Trodde i min enfald att mina symtom berodde på åldern haha!!Så nu vet jag varför jag känner mig som jag gör. TACK för att ni gjorde filmen och fortsätt ert goda arbete, Ni behövs!”


”STOPPA ELBEHANDLING, STOPPA ELBEHANDLING, STOPPA ELBEHANDLING!!”


”Jag fick en massa behandlingar och där efter tappade jag mitt korttidsminne i över ett år.”


”Ok. Vi är flera som har reagerat. Jag hade ingen erfarenhet innan jag började jobba på mitt nuvarande jobb, och ärligt talat blev jag chockad att denna metod fortfarande används. Vi skickade in en tjej med kraftig psykos och fick tillbaka en zombie. Skrämmande. Nu har hon som tur är återhämtat sig och vi jobbar jättemycket med dagliga powerwalks och samtal med henne. Hon har ständiga hörsel- smak och luktintryck som jag försöker att lista ut hur jag ska bemöta. För de är en del av hennes vardag. Intressant är det. Men jag gör mitt bästa att hålla henne borta från psykakuten.”


”Stark film. Man får skrämmande insikt om ECT…”


”Jag vet att ECT behandling är en kontroversiell fråga som ofta diskuteras eller bråkas om. Jag tror att om man ser denna film så kommer man inse att det finns människor som lidit skada av denna behandling. Jag tror inte att någon kan förneka detta.”


”Har nära släkt som fick elchockar på -70 -80 talet även tung psykofarmaka.Han har inte fått minnesproblem har bättre minne än de flesta men skadad av neuroleptikan.”


”Förfärligt tragiskt, för redan traumatiserade personer.”


” Förnuftiga människor förstår ju efter att ha lyssnat på det här att ECT behandlingar inte borde få förekomma, borde helt enkelt förbjudas med omedelbar verkan!! Skulle gärna vilja veta hur våra politiker ställer sig till detta??”


”En väldigt grundlig och jordnära illustration baserat på följderna av ECT behandlingarna, som kan redovisas utan risk för att den breda allmänheten inte skall förstå den”.


”Det här är mycket starka bevis mot ECT i röst och bild. Tack!”


”Ja, så här hemskt är det!!! Det måste få ett STOPP!!!”


”Väldigt bra film,, den berörs från hjärtat”


”Bra film. Den har ni lyckats riktigt bra med. Såg den två gånger till och med. Viss skillnad mot de amerikanska filmerna du har visat mig vidare. Om jag skall vara ärlig så tyckte jag de var otrevliga och aggresiva i tonen. Denna var ju dels på svenska (bra) och dels mycket mer varm och empatisk än de ”iskalla” amerikanska. Bra och snygg produktion. Snyggt foto.”


”Bra film! Känner igen mig mycket i filmen.”


”Filmen var bra, det hade nog väckt ännu mer känslor om man hade filmat någon person under tiden som denna personen fick ECT. Men det är såklart svårt att få tag på.”


”Det var en jättebra film, och jag känner mig förbannad och sorgsen och önskar jag kunde göra med för att få ett slut på ett sådant helvete! jag känner mig stolt över att vara en del av den här filmen! lydia”


”God kväll! Jag tkt att filmen va superbra!! Mkt tydlig och gripande berättelser!
Hur har fu tänkt att sprida den? Tänker att alla som arbetar inom psykvården, myndigheter och beslutsfattare behöver se och höra detta!! Mvh/ Cecilia”


”Kollade filmen . Mycket bra och välgjord !! Fantastiskt arbete du gör !!”


”Jag hade mina döttrar och deras respektive hemma hos mig och körde filmen för dem. Mycket positivt mottagande. Mikael (gift med min äldsta dotter) hade tårar i ögonen efteråt och berättade något jag inte visste. Att hans mamma hade fått elchocker och blivit ”konstig” efteråt. Det var många år sedan men filmen gjorde att han kände igen och kom ihåg hur hon blev. Jag har också skickat länkar på filmen via mail till en hel del kontakter. Har inte hunnit få så mycket svar ännu men de få jag hittills fått är mycket positiva och tycker den är riktigt bra. Att den är ”mild” i tonen och inte beskyller någon utan bara låter ett antal människor vittna om sina upplevelser rakt upp och ned är helt rätt stil. Så mycket har jag förstått av reaktionerna. Kul att man får sådana reaktioner. Jag kan bara hålla med. Jag tycker den är suverän.”


”Starkström genom hjärnan som orsakar ett kraftigt epileptiskt anfall låter som en riktigt dålig idé om syftet är att hjälpa?”


”Har fått ECT och blivit skadad som dessa i filmen. Jag känner igen
mig mycket i denna videon. Detta är den mörka sanningen om ECT för mig
och många andra.
Detta har ECT givit mig: Likgiltighet, känslolöshet, svårt att
koncentrera mig, muskelryckningar/spasmer, minnesstörningar
(Långtidsminnet, arbetsminnet, minns inte mycket som var innan ECT:n och
har svårt att få något att fastna i minnet efteråt och har svårt att
plocka fram minnen. svårare ångest som är konstant efter behandlingen,
depression. svårare att somna och sover dåligt med mycket mardrömmar.”


”Jag har kollat filmen, är sjukt helt enkelt, alla borde maila
regeringe, IVO Socialstyrelsen och kräva stopp”


”Den va bra, hemskt att höra men bra”


”Har nu sett filmen och tycker den är en naken och skakande skildring av elchockernas effekt på de människor som varit ”försökskaniner”, för dessa. Inte förvånande, men väldigt obehagligt. Kommer att ha med denna i starten av nya psykiatrikurser för blivande personal. Ser filmerna som fortbildning för egen del. Hälsningar Marita”


”hej jag är redo att fylla i ett frågeformulär,, såg filmen o tyckte den var bra men fick titta flera gånger då min koncetration inte är på topp,,, o den var bra men för min hjärna som är lite långsam,, var det för många korta inslag om du förstår vad jag menar,, men för dem som har sin hjärna intakt är den nog suverän,,,,,länkarna får jag titta på efterhand som jag orkar,,
Tack för du gör detta,,det behöver komma upp till ytan mycket mer för det håller på fortfarande med denna behandling mvh kristina”


”Jag har tittat på filmen, ja, jag har tittat på den tre gånger. Den grep mig starkt. Det är så jag känner! Jag känner igen mig i det jag hörde. Jag försöker förklara hur det känns, men det är svårt, för det syns inte utanpå. Hur förklarar jag att jag har glömt min dotter, hon bor i Västerås, så vi hörs inte så ofta Jag vet att hon finns, men skulle jag inte höra av henne på ett tag, och någon sa att det är inte din dotter, så skulle jag nästan tro det. Hur förklarar jag det? Jag klarar minna vardagssysslor, jag hittar hem – när jag berättade om hur jag kände det, var det här frågor min kurator ställde. Det är inte det som är felet, men människor kan inte förstå handikappet. Jag gick till min frisör, jag har varit hos henne tre gånger på två månader. När jag kom in dit, – känslan ”det här är inte min frisör” -jag kände inte igen henne. Vad gör jag med dessa känslor. Jag såg en kort sekvens om ect-behandling, hur det funkade, men jag var tvungen att stänga av, när jag såg vilka spasmer det blir i kroppen. Hälsningar Birgitta”


”Har nu även sätt den här, tycker att liknande skulle kunna få ingå i läroplanen när man läser psykologi .. Själv så började jag läsa psykologi ganska tidigt efter jag kommit ut från psyk och precis fått elchocker . Något lärarinnan var snabb på att säga var att i Sverige använder vi inte ECT.På just frågor om olika behandlingar .Funderade på att ge henne den fina lilla pamflett som jag fick innan mina behandlingar började……Unga har en drivkraft att vilja få en bättre värld om de får veta sanningen …..”


”Jag känner igen så mycket av det som berättas i filmen, det känns skönt att höra på något sätt när andra sätter ord på det jag upplevt. Mycket bra att ni lagt upp filmen… gissar på att det finns fler som jag.. dvs att tro att jag är ensam, vågar inte berätta öppet för att jag är rädd att jag ska uppfattas som ett hopplöst psykfall, eller tror man håller på att bli senil. Jag har ingen aning om jag fick någon information om ect och dess ev biverkningar, i vilket fall som helst var jag inte mottaglig för info då så jag hade ingen chans att fundera på om jag ville behandlas eller inte. I dag har jag pratat med mina närstående om någon av dom blev informerad och så att säga kunde hjälpa mej att fatta något beslut… men ingen av dom fick någon info före ect behandlingen satte igång. Mina föräldrar och mina barn kom på sk ”anhörigträff” till sjukhuset (vilket jag inte minns) dom ställdes liksom bara inför fullbordat faktum… jag hade bara suttit på stolen och verkat helt bort.
Jag minns inte att jag varit hemma på permission, jag minns bara svagt att jag överhuvudtaget varit på sjukhus. Jag kan inte på något sätt påminna mej om att det skett någon uppföljning på min behandling… men det kan också vara så att jag blivit kontaktad av någon läkare eller nåt, men jag vet inte. Maj, juni, juli, augusti är i princip helt borta, plus mycket minnen som mina barn säger att jag haft tidigare är också borta. Ja det är så otroligt handikappande med dessa minnessvårigheter, med denna tröga hjärna, detta evinnerliga upphakande osv osv . Jag har fått lära om en massa grejor, men saker som gått av sej själv tidigare måste jag tänka på hur jag ska utföra nu, typ som att köra bil, använda mobil, dator, logga in på internetbank, starta tvättmaskinen osv. Jag hade t.om glömt att jag hade ett eget företag när jag kom hem från sjukhuset!! Jag svara gärna på frågeformulär. Jag är mycket tacksam till att du/ni jobbar med detta.. och mycket tacksam till att jag hittade eran hemsida. Med vänlig hälsning”


”Din artikel var mkt bra! Tydlig och saklig! Filmerna mycket tänkvärt! Detta är nåt varje medborgare i Sverige borde läsa och titta på!! Jag delar detta vidare! Tack för ditt stora engagemang!!”


”J*vligt bra film. Bör spridas. Känner själv igen mig. Jag är 22 och fick felaktigt ECT och lider av minnesstörningar utan dess like. Bra sida, bra alla ni som kämpar för att det här ska stoppas.”


”Att försvara något sånt här går inte. Och jag har många kommentarer som jag bundit i hop till ett ord fyfan. Detta borde vara förbjudet, och jag hoppas det är det också, men allt går ju att slingra sig undan med de lagar vi har idag. Lagarna är väll bra men når inte fram när de behövs. Själv ligger jag och funderar med ungefärliga problem ifrån en tragisk bilolycka, och vad fick jag för medicin. Okey jag är på väg tillbaks, men till vad? Jag har ju ett liv som lagen har i sina händer och min lön heter förtidspension.Och vad jag än gör så måste jag ställa mig den enkla frågan först, kan jag göra detta. Ja detta är det jag ser under tiden som denna filmen rullar igenom mitt inner.”


”Den är bra. Jag känner igen vittnesmålen. Likgiltig, kan inte hålla reda på saker och ting. Vår dotter har fått kontrakt på en lägenhet sedan dec 2013 men är ännu inte kapabel att flytta in. Hon har fått boendestödjare och en kontaktperson. Hon har inte kontakt med sina gamla vänner. Jag lägger skulden på psykiatrin. Unga personer behöver samtalskontakter och stöd i övergången till att bli vuxna inte piller eller el i hjärnan.”


”Filmen som du skickade länk till ”Vittnesmål på skador efter elchocker (ECT)” är skrämmande men sann, jag känner igen mycket”


Har du själv dålig erfarenhet av elchocker?

Vet du någon som har råkat illa ut?

Berätta din historia och hjälpa andra!

Du hjälper då även dig själv. Du kan vara fullständigt anonym.

Berätta din historia här.
Säg vad du tycker om elchocker här.