Jag blev felinformerad och drabbades av minnesskador efter ECT


Kopia av en faktisk anmälan på skador från ECT-behandlingar.

Jag vill anmäla de skador som jag har fått av 10 st ECT-behandlingar. Enligt min mor skall det vara 10 st – själv minns jag inte.

Direkt inpå min första inläggning, inom första dygnet tror jag, på psykiatrisk avdelning fick jag erbjudande om ECT. Det skulle vara helt riskfritt och hade jag tackat nej så hade jag antagligen blivit tvingad då jag redan innan inläggningen fick valet att komma med frivilligt eller få tvångsvård. Tror inte att jag egentligen var i stånd att fatta ett bra beslut om något sådant. Jag tackade ja till ett erbjudande om ECT på en överläkares rekommendation.

Psykiatrin sa att ECT var helt riskfritt

Mår man så fruktansvärt dåligt tar man i stort sett alla chanser för att må bättre och då de sa att det hjälper för de flesta och utan risk var det inte mycket att fundera på. De sa att det hjälper nästan alla och säkert skulle hjälpa mig. I värsta fall skulle det inte hända någonting och i bästa fall skulle jag bli fullt återställd på kort tid. ECT skulle vara riskfritt bortsett från tillfällig förvirring och minnesstörning. Med det jag vet idag så skulle jag aldrig gå med på ECT-behandlingar och jag skulle inte rekommendera det till någon annan heller.

Fick stora minnesskador som påverkar mitt liv

Jag fick skador på långtidsminnet och korttidsminnet av ECT-behandlingarna. Vardagen fungerar väldigt dåligt, glömmer bort väldigt mycket och det är bara det som jag kommer ihåg att jag glömt. Verkar ha större tendens att glömma viktiga saker och har ännu inte kommit på något som hjälper mot det. Lappar glömmer jag skriva eller ha med mig, kan inte ha någon som påminner mig om allt, larm på telefonen fungerar bara om jag skriver något och inte är upptagen när de utlöses. Jag verkar ha problem med både långtidsminne och korttidsminne för sen behandlingen har jag knappt några minnen alls av allt som hände innan (från att jag var liten då) och har svårt att komma ihåg sådant som hänt efter det, även om det bara var någon dag sen. Korttidsminnet är också dåligt, händer ofta att jag glömmer varför jag gick in i köket t.ex. och ibland till och med vad jag pratar om eller skulle fortsätta en mening med.

Mina personliga relationer drabbades

Problem med att komma ihåg saker påverkar också socialt, mest för att det verkar störa andra att jag glömmer bort saker. Mina anhöriga och vänner upplever att jag har blivit fruktansvärt glömsk efter ECT-behandlingarna.

Psykiatrin tar inte tag i ECT-skadorna

Jag har berättat om mina skador från ECT och har länge velat få det utrett. Det enda jag fått höra är att det kan ha och säkert har många påverkande faktorer och så är det bra med det. Ingen verkar villig att ta tag i det. Har inte fått någon information eller hjälp med att anmäla mina skador från ECT-behandlingarna.


Anmälningar skickas in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Patientförsäkringen, LÖF. Kopior på anmälningarna har skickats till Socialstyrelsen, Socialministern, Socialutskottet, Uppdrag Granskning, Debatt, SVT och Kalla Fakta. Ingen skall kunna säga att de inte visste om att många människor skadas av ECT-behandlingar.


Har du fått skador av ECT-behandlingar?

Har du eller någon du känner fått skador av ECT-behandlingar?

Vi arbetar långsiktigt för att alla drabbade av ECT skall få upprättelse och skadestånd.

För att kunna uppnå detta så krävs det faktiska anmälningar.

Du kan hjälpa till – och hjälpa andra – genom att berätta din historia eller anmäla.

Jag har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga.

Vi tar det steg för steg i din egen takt och jag är med och stöttar och hjälper hela vägen. Du kan alltid kontakta mig när du behöver.

Du får också en full information om mig och mitt engagemang.

Välkommen att kontakta mig!
Peter

Du är tyvärr inte ensam!

Du är tyvärr inte ensam om att ha fått skador av ECT-behandlingar. Många är drabbade av ECT, elchocker eller elbehandling.

Läs om fler skador från elchocker (ECT).

Möt andra på Facebook – Nej till elchocker (ECT)!

Peter Larsson hjälper personer som skadats av ECT-behandlingar
”Peter. I mina ögon är du en sann hjälte. Detta har legat så djupt inom mig att jag i tidig ålder (13 år) fick ETC. En stor slöja av skam har hela livet funnits och jag har blivit negativt dömd av de få personer som visst.Men när jag fick kontakt med dig kunde jag börja berätta”

Fler lovord från personer som fått hjälp.
 
Peter Larsson, skribent, debattör, medredaktör Newsvoice
Medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.